Alejandro Valverde dosáhl za více než 18 let profesionální kariéry na 127 vítězství. V tomto ohledu nemá mezi vrchaři a klasikáři konkurenci. Nad stovku vítězství se za celou kariéru většinou dostávají jen ti nejlepší sprinteři. Valverde navíc vítězí v různých typech závodů, od vrchařských klasik, přes kratší etapové závody, až po třítýdenní etapáky. 

Valverde je rekordmanem v počtu vítězství na Valonském šípu (5x), čtyřikrát vyhrál Lutych - Bastogne - Lutych (lepší je pouze Eddy Merckx s pěti triumfy). Dále vyhrál 12 etap na španělské Vueltě, 4 etapy na Tour de France a jednu na Giro d´Italia (při jediném startu v životě). 

Celkové pořadí závodů Grand Tours vyhrál jen jednou, v roce 2009 ovládl Vueltu. Ale ještě loni skončil celkově druhý za Primožem Rogličem. Deset let po svém vítězství. Objel 26 třítýdenních závodů a v 19 případech skončil v první desítce! Devětkrát se podíval na pódium (1x první, 3x druhý a 5x třetí).  

Výjimečná je také jeho statistika úspěchů na Mistrovství světa. Nikdo nemá více elitních medailí. Mistrem světa se stal až v Innsbrucku v roce 2018, ale předtím zvládl získat šest méně cenných medailí. Dvakrát byl druhý a čtyřikrát třetí. Není divu, že po svém vítězství v Rakousku byl dojetím bez sebe. 

Domácím šampionem se stal třikrát a dres drží i nyní. Vyhrál také přs dvacet kratších etapových závodů, například dvakrát zvítězil na Critérium du Dauphiné, třikrát triumfoval na Kolem Katalánska, třikrát vyhrál Kolem Valencie, jednou Kolem Baskicka, pětkrát Kolem Andalusie a pětkrát domácí závod Kolem Murcie.  

Největší triumfy Valverdeho kariéry si připomeňme ve fotogalerii: 

loading...