Na otázky na ně nám odpověděl manažer týmu, Jan Hlásecký

Řekněte nám, co je nového ve vašem týmu?

I s ohledem na velice dobré výsledky, kterých naši svěřenci dosud dosáhli, jsme po deseti letech fungování klubu přemýšleli, jak tým posunout dál, jak zlepšit jeho fungování, jak být více efektivní a úspěšnější. Cítili jsme, že klubu chceme dát nový impuls a po sportovní stránce užší směr. Dělat kvalitně všechny disciplíny je celkově náročné, ať už organizačně nebo časově. Od letošní sezóny proto dochází k redukci disciplín. Prioritou týmu bude výhradně silniční cyklistika a cyklokros. Je to pro nás zásadní změna ve struktuře klubu a velká výzva do budoucna. 

Kromě redukce disciplín je tou nejzásadnější změnou příchod nového generálního partnera, kterým je společnost BB Com s.r.o. a to přímo až do názvu klubu. Takže do nové sezóny vjíždíme pod názvem BB Com Cycling Team. A také v nových týmových barvách. Společnost BB Com je dlouhodobě fungující a stabilní subjekt, jehož majitelé, se kterými bylo o spolupráci jednáno, jsou vášniví cyklisté, kteří vědí do čeho jdou a jsou z plánované spolupráce nadšeni. Již nyní je potřeba jejich přístup k našemu týmu ocenit a velice jim poděkovat. Shodli jsme se na dlouhodobé spolupráci, což je pro nás velice důležité a zajišťuje to klid na zajištění samotných sportovních priorit týmu. Díky spolupráci s touto společností jsme schopni dostát cílům, které jsme si stanovili.

Kolik závodníků bude v týmu letos působit?

V letošním roce bude v našich týmových barvách závodit 15 závodníků v kategoriích kadetů, juniorů a juniorek. V žádném případě jsme nerezignovali ani na mladší, začínající závodníky, takže v týmu máme zastoupení i mezi žáky. Co se týče managementu týmu, podařilo se nám vytvořit partu lidí, která dobře funguje. Trenérský tým je sestaven výhradně z osob s potřebnou trenérskou kvalifikací a praxí. Podstatnou výhodou je také fakt, že někteří z nich jsou bývalí závodníci, kteří si sami prošli vrcholovou cyklistikou nebo například zažili éru střediska vrcholového sportu v Lanškrouně, takže mohou praktické poznatky, v souběhu s novými tréninkovými trendy, využít při tréninku současných svěřenců.

Jaké ambice a cíle má tým v letošním roce?

Po minulé úspěšné sezóně máme na čem stavět, kádr se jeví velice dobře. Máme v týmu dva vítěze Českého poháru, vítěze i medailisty z MČR, reprezentanty ČR, takže potenciál zde je velký. Během zimy jsme absolvovali v Brně u Aleše Řehoře zátěžové testy a čísla z nich ukazují, že můžeme pomýšlet na výborné výsledky. Například kadeti vypadají velice dobře s ambicemi na příčky nejvyšší. Naše juniorka Kateřina Douděrová, vybojovala na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře krásné 5. místo, jako nejlepší z českých reprezentantek. Pro Katku je hlavním cílem v této sezóně uspět na mistrovství světa na silnici, a to jak v časovce, tak i v hromadném závodě a díky těmto výsledkům otevřít svoji budoucnost někde v zahraničí. Posílili jsme i skupinu juniorů. Kluci na sobě tvrdě pracují a i přes to, že všichni jsou letos teprve „prvoročáci“, tak vědí do čeho jdou, že sezóna nebude jednoduchá a i přesto se hodlají porvat o co nejlepší výsledky s vědomím, že v této kategorii se může rozhodovat o jejich budoucí kariéře. Se závodníky, napříč obsazenými kategoriemi, pracujeme nepřetržitě a to ať již se zaměřením na samotný sportovní výkon, tak i s ohledem na správné nastavení sportovní mentality, což zcela nepochybně přináší své ovoce, neboť všichni si jdou za svým cílem a to uspět.

PRJ24-001122_Icon-Aerosuit-RR-SS-Men_persp.jpg

Co závodní kalendář, kde všude vaše závodníky můžeme vidět?

Určitě pojedeme celý Český pohár, včetně MČR v Jevíčku i v Tisové, k tomu etapové závody v kategoriích kadetů a juniorů v Jevíčku a v Lanškrouně, junioři pak například Grand Prix West Bohemia a podobně. V plánu máme, a to je také změna oproti minulosti, zahraniční výjezdy na Slovensko, do Polska, do Rakouska, atd. Chceme, aby naši závodníci sbírali zkušenosti v mezinárodní konfrontaci, což je pro jejich výkonnostní posun velice důležité.

Jaký je váš dlouhodobý plán pro rozvoj týmu?

V odpovědi na tuto otázku se vracím k tomu, co jsem již uvedl. A sice k důvodům, proč jsme zredukovali provozované disciplíny. Chceme se v rámci mládežnických kategorií naplno věnovat silniční cyklistice a cyklokrosu na vrcholné úrovni, být konkurence schopní jak v České republice, tak v zahraničí. Veškerý potenciál dáváme ve prospěch závodníků, kteří všechen volný čas věnují tvrdému tréninku, což v kombinaci se studiem není rozhodně nic jednoduchého. V této činnosti hodláme nadále pokračovat a své úsilí stupňovat, což nám nyní umožňuje i spolupráce s novým titulárním sponzorem. Naším krédem je veškerá možná podpora závodníků a pomoc při dosažení jejich cílů uspět ve vrcholové cyklistice. Je to pro nás i velký závazek, neboť jsme si vědomi historického faktu, že v regionu Pardubického a Královehradeckého kraje není dlouhodobě jiný oddíl pracující s mládeží v rámci těchto cyklistických disciplín a na takovéto úrovni. Chtěl bych touto formou oslovit i další zájemce o silniční cyklistiku a cyklokros, kteří se chtějí smysluplně věnovat tomuto sportu, aby nás kontaktovali. I přes naše ambice uspět ve starších kategoriích, jsme nikterak nerezignovali na sportovní rozvoj těch nejmladších, neboť každý musí někdy začít. Stejně tak jsme zcela otevřeni i možnému angažování starších „zkušených“ závodníků a to ať již kadetů, kadetek, juniorů, či juniorek, kteří by třeba cítili, že se v našem týmu mohou nadále rozvíjet.

Co dalšího vás v nové sezóně čeká?

V letošním roce jsme dostali nabídku od Českého svazu cyklistiky uspořádat mistrovství České republiky mládeže a hendikepovaných v silniční cyklistice. Tento závod je pro nás velkou výzvou a chceme ho důstojně zorganizovat. Poslední mládežnické MČR bylo v Pardubickém kraji před více jak 30 lety, vlastně v době, kdy bylo v Lanškrouně středisko mládeže.

Na závěr bych chtěl touto cestou velice poděkovat všem partnerům, kteří nám umožňují dělat to, z čeho máme radost, a to je být nápomocni závodníkům v plnění jejich snů a aby se prosadili ve vrcholové cyklistice. Ještě jednou tedy děkuji našemu generálnímu partnerovi společnosti BB Com, dále Pardubickému kraji, Městu Ústí nad Orlicí, společnostem HT Road a HT Machinery za finanční podporu, společnostem Bioracer a Ekoï za materiální podporu a stejně tak i dalším subjektům, které nás podporují a umožňují nám tuto činnost vykonávat. Stejně tak děkuji již nyní všem dotčeným místním samosprávám a Policii ČR za pomoc při zajištění organizování výše zmíněného MČR mládeže a hendikepovaných, které se uskuteční 13. až 14. 7. 2024 v obci Tisová u Vysokého Mýta.