Celý projekt, který slavnostně odstartoval ve středu v 10 hodin před berounskou radnicí, připravila Nadace Tipsport ve spolupráci s radnicí Města Beroun. Nadace, která celý projekt financuje, navíc hradí prvních patnáct minut provozu z každé započaté jízdy elektrokola, a to až do roku 2024. Sdílená kola zavádějí mnohá evropská města, aby ulevila přetíženým silnicím a pomohla svým obyvatelům. Jsem moc rád, že se nám povedlo přinést do Berouna a jeho okolí projekt sdílených elektrokol, která usnadní a zrychlí pohyb po městě,“ říká generální ředitel Tipsportu Petr Knybel.

Půjčení elektrokola není složité. Zájemce si stáhne do mobilního telefonu aplikaci Nextbike a účet aktivuje ověřením platební karty. „Při půjčení si v aplikaci zvolíte možnost ‚Půjčit kolo‘ a naskenujete QR kód na kole. Tím se kolo odemkne a můžete vyrazit,“ popisuje ředitel společnosti Nextbike Tomáš Karpov. Po jízdě odstaví uživatel kolo do některého z 15 dobíjecích stojanů a stáhne páčku nad zadním kolem dolů. Tím se výpůjčka automaticky ukončí.

Deset z 15 dobíjecích stanic vyrostlo přímo v Berouně. Lidé je najdou například u Rehabilitační nemocnice, u Pražské brány, naproti koupališti na Velkém sídlišti, u autobusového a vlakového nádraží nebo na Plzeňské ulici poblíž obchodní zóny. Pět dobíjecích stojanů je v sousedním Králově Dvoře, Hýskově a Tetíně.

Sdílená elektrokola na Berounsku provozuje za podpory Nadace Tipsport společnost Nextbike Czech Republic, dceřiná firma německé Nextbike GmbH, působící ve 200 městech 27 zemí světa. V České republice Nextbike nabízí půjčení kol už ve 14 městech.