Takový typ etap vždy skýtá možnost, že se pojedou dva závody v jednom. Ten první o etapu, druhý o celkové pořadí. Zájem o pobyt v úniku byl velký a vůbec ne mezi outsidery.

GI_aqtKXYAAlYPi.jpg

Dlouho se to před pelotonem přelévalo, až vznikla silná vrchařská skupina. Z ní se o body na první vrchařské prémii podělili Harold Tejada (Astana) před Juanem Lópezem (Lidl-Trek), Hugh Carthym (EF Education-EasyPost), Mauri Vansevenantem (Soudal-Quick Step) a Ivánem Sosou (Movistar).

Maximálně ale dostávali něco přes minutu, žádný velký odskok se nemohl konat. Stihli ještě první rychlostní prémii v pořadí Hugh Carthy, Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) a Mauri Vansevenant. Poté, co se najelo do druhého stoupání, bylo po úniku.

O tempo se ale nestarali výhradně jezdci UAE Emirates, ruce k dílu přikládali důrazně i soupeři z Visma-Lease a Bike.V tomto gardu vyjeli na druhou vrchařskou prémii, kde ale nedělali pražádné potíže Tejadovi, který se tak dostal do virtuálního vedení vrchařské soutěže.

GJHNALDW8AAoqW8.jpg

Bezprostředně před nájezdem do cílového kopce byly k mání bonifikační vteřinky na druhé rychlostní prémii. K ní se blížili na čele pelotonu Marc Soler a Pavel Sivakov (oba UAE), ale na posledních metrech je překvapil Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe). Každá vteřinka se holt může hodit. V této chvíli se časem vyrovnal průběžně druhému Landovi.

Pak už se najelo do 18 km dlouhého stoupání Port Ainé. Na čele se brzo usadila trojice Soudal-Quick Step, naopak vzadu skončila práce super domestiků, jako jsou Marc Soler či Attila Valter (Visma-LaB). Nejprve chvíli pracoval James Knox, ale od 13. km až do mety 7,5 km před cílem udával tempo, z něhož odpadala řada špičkových vrchařů, Jan Hirt s Mikelem Landou na svém zadním kole.

GJIsYfeWwAAHGxI.jpg

Lídr Quick Stepu měl ale také kohosi zase na svém zadním kole. Takže když zrychlil, poodjel všem s jedinou výjimkou. Tadej Pogačar ho přejel s takovou lehkostí, že rozdíl ve výkonnosti obou cyklistů se jeví jakoby z jiného světa.

Od této chvíle si jel slovinský mega talent pro další sólové vítězství. Za ním se bojovalo o druhé a další místa. Z něho vyšel stejně jako včera nejlépe Mikel Landa. O třetí usiloval Sepp Kuss (Visma-LaB), za tím účelem poodjel z menší skupiny pronásledovatelů, ale 50 metrů před cílem ho minula dvojice Bahrain-Victorious, takže třetí byl Antonio Tiberi a čtvrtý Wout Poels.

GJIMutaWoAAJtO7.jpg

Před čtvrtou etapou, která bude s největší pravděpodobností vyhrazena sprinterům, má Tadej Pogačar na druhého Mikela Landu luxusní náskok 2:27 min. Patří mu i dresy nejlepšího v bodovací i vrchařské soutěži.

"Byl to Mikel Landa, kdo zaútočil jako první. Pak jsem ho přešel, když jsem viděl, že okamžitě udělal díru. Možná to bylo příliš brzy. Rozhodně to nebylo jednoduché. Bylo to velmi těžké závěrečné stoupání a bylo to také ve velké výšce. Pro nás jako tým to ale byla dobrá etapa. Jsem šťastný, že jsem vyhrál, protože moji spoluhráči na tom tvrdě pracovali," řekl Tadej Pogačar."

GJHcgKYXAAAkZpZ.jpg

Dělá si tady, co chce a navíc se přitom stihne ještě dobře bavit. Včera totiž Israel-Premier Tech, mající v držení dres průběžného lídra, nechtěl tahat, tak Pogačar vyrazil s kolegou Novakem před peloton nedlouho po startu. A když si stihli ulevit, tak se schovali do křoví a pronásledovatele uvedli do nevědomosti, kdeže jsou. Prý jen takový žertík.

Jan Hirt poté, co svou práci odvedl, dokončil víc jak 5 minut za vítězem. Pavel Bittner do etapy nenastoupil. Je zřejmé, že jeho včerejší potíže s udržením tempa hlavní skupiny neměly příčinu v nedostatečné výkonnosti.