Začalo se mluvit o mistrovství republiky, které se odehraje v Mladé Boleslavi. Státní trenér Tomáš Konečný avizuje těžkou trať, která přinese spravedlivou cyklistiku. Jenže trať zatím nebyla zveřejněna a neznáme její profil a reálnou náročnost. Druhým bodem, který v diskuzích rezonuje, je souboj našeho nejlepšího týmu Elkov - Kasper s profesionály ze zahraničních celků. Sympatie fanoušků jsou většinou na straně krajánků, přejí jim, aby porazili kolektivní sílu hradeckého týmu. Je to postoj celkem pochopitelný, i když asi ne úplně objektivní. Podívejme se na posledních deset ročníků podrobněji, jak závody probíhaly, na jakých se jelo okruzích a kdo v závodě dominoval.

Rok 2019 - Trnava

Jen v začátku byl profil trochu náročnější a o dělení pelotonu se staral spíš vítr než kopce. Rozhodující úniky se udály nenápadně, ne agresivním útokem, ne selekcí v těžkém profilu. Juraj Sagan se tradičně snažil být v ujeté skupině a tím ztratil Peter Sagan aktivní přístup k závodu. Zbytek slovenského pelotonu neměl sílu vzdorovat. To je opakovaný scénář při našich společných šampionátech v posledních letech.

V první skupině se nenápadným odjetím ocitli Češi Schlegel, Sedláček a Kalojíros a za nimi se od pelotonu odpoutala skupina s Vakočem, Sisrem, Borošem a zmíněný Sagan. Tím se vepředu vytvořila sedmičlenná skupina. Peloton postrádal kolektivní sílu v některém týmu dalším týmu. Elkov měl vepředu dva zástupce a tak dostali uprchlíci šanci dotáhnout únik do cíle. Nejrychlejší byl v závěru František Sisr, zcela podle očekávání, ale byl to v celkovém pojetí závodu vyrovnaný souboj s Petrem Vakočem, zástupcem jezdců WorldTour, neviděli jsme dominanci týmu Elkov - Author.

Na vývoj závodu můžete zavzpomínat u naší fotoreportáže Živě: mistrovství republiky v Trnavě s NaCesty.cz


Rok 2018 - Plzeň

Na západě Čech, za zády Petra Sagana, který se vydal do celodenního úniku, dominoval tým Elkov - Author. Opět hrál větší roli vítr, než profil okruhu, ale okruh byl těžší než trnavský. V závěru se závodilo hodně, aktivně jak ze strany profíků, tak i hradeckého týmu a můžeme říci, že to byl spravedlivý souboj, i když na stupních vítězů dominoval tým z Hradce Králové. Zdeněk Štybar bojoval s přesilou, ale nepříliš takticky. Roman Kreuziger se na domácí trati neprosadil a pojetí Elkovu zkritizoval. Ale takticky i fyzicky to jezdci hradeckého oddílu zvládli skvěle a Josef Černý se zaslouženě stal dvojnásobným mistrem republiky.   

Průběh závodu si otevřete zde: MR Plzeň - závod muži Elite a U23 ŽIVĚ


Rok 2017 - Žiar nad Hronom

Ani zde nebyl profil okruhu moc náročný. O vývoji závodu rozhodl brzký únik, v kterém scházel Peter Sagan (opět scénář s Jurajem Saganem v odjeté skupině). Třináct závodníků se od pelotonu odpoutalo už v prvním okruhu a aktivní tam byli i naši profesionálové. Tento mistrák jim vyšel na výbornou. V závěru byl Zdeňku Štybarovi zdatným soupeřem Josef Černý, ale náš nejlepší klasikář dokázal, jak silným závodníkem je.

RoadCycling.cz u toho byl s touto fotoreportáží: Žiar nad Hronom - silniční závod mužů Elite a U23 - LIVE


Rok 2016 - Kyjov

Asi nejnáročnější okruh za posledních deset let mistráků. A přesto přišla závodní aktivita až v předposledním okruhu. Je zřejmé, že náročnost závodu dělají především samotní cyklisté. Tady jezdci cizokrajných týmů nezdecimovali peloton, jako před pěti lety Whirlpool. Důvodem byla snaha Petra Sagan dovést bratra Juraje ke slovenskému titulu. A závěr závodu už měli krajánci ve svých rukách, ovšem spíše taktickým soubojem než tvrdou selekcí. Sledovali jsme především úžasný cit pro závod v podání světového šampiona. 

Naši fotoreportáž najdete zde: LIVE fotoreportáž závodu Elite a U23


Rok 2015 - Žilina

V Žilině rozhodla síla koalice zahraničních profesionálů. Roman Kreuziger útočil velice brzo, ale ze spolupráce s Petrem Saganem ho vyřadila rozbitá přehazovačka. Titulu se tak dočkal Petr Vakoč. Pro Sagana byl domácí závod velkou motivací a nikoho nenechal na pochybách, že je tím správným mistrem. 

Fotoreportáž: MR Žilina – silniční závod - ŽIVĚ


Rok 2014 - Slavkov

Slavkovský závod měl po Kyjovu asi nejnáročnější okruh a svou sílu tu představili jezdci WorldTour. Viděli jsme souboj jezdců OPQS podporovaných týmem Etixx s dvojicí NetAppu König - Bárta. Rozhodující bylo stoupání ve slavkovských serpentinách a spolupráce Štybara s opět mimořádně silným Petrem Saganem. 

Slavkovský mistrák poprvé na RoadCycling.cz v živé fotoreportáži Mistrovský závod mužů - ŽIVĚ


Rok 2013 - Dubnica

V začátku závodu se jely náročnější trenčínské okruhy, ale finále se odehrálo na okruzích dubnických a rozhodovalo se ve spurtu. Za Saganem na atletickém oválu nejlépe spurtoval překvapivě Jan Bárta a zajistil vítězství zahraničním profesionálům. 

Informace jsme vám přinášeli v textové reportáži Přímé vstupy z MR v Dubnici - Bárta a Sagan mistry


Rok 2012 - Púchov

Okruh ani závodníci peloton příliš neroztrhali. Snahu Františka Raboně získat elitní titul v silničním závodě překazil zkušený Milan Kadlec. Lídr Dukly byl v životní formě a pražský celek byl na chvíli silnější, než konkurenční Whirlpool - Author.


Rok 2011 - Olomouc/Svatý kopeček

Cílové stoupání na Svatý kopeček vytvořilo poměrně náročný okruh. Krásný souboj až v cílovém spurtu pro sebe rozhodl Petr Benčík a získal třetí titul. Zářil Leopold König, ale zkušenějšího lídra Whirlpoolu porazit nedokázal.   

Reportáž ze závodu: Benčík opět mistrem republiky


Rok 2010 - Kyjov

Většina profesionálů se před deseti lety mistráků nezúčastnila. Na Honzu Bártu uspořádal hon tým PSK Whirlpool - Author. Při tomto souboji náš hradecký tým rozdrtil peloton mnohem víc, než profíci WorldTour o pět let později. Mistrem se podruhé stal Petr Benčík. 

Hodnocení mistráku si můžete otevřít zde: Silniční mistrák – závod Elite


Suma sumárum, za posledních deset let na českých mistrácích měli převahu profesionálové ze zahraničních celků. Celkem pět titulů získali: Bárta  - Štybar - Vakoč - Kreuziger - Štybar. Čtyři tituly získali jezdci hradeckého týmu: Benčík - Benčík - Černý - Sisr. A jednou Milan Kadlec z pražské Dukly.

O nadvládě hradeckého týmu se rozhodně nedá mluvit, to je první důležitý poznatek. Druhým je fakt, že náročnost okruhu o vývoji závodu až tak nerozhoduje. A rozhodně není klíčem k dramatické podívané. Spíše naopak. Je potřeba si uvědomit i to, že profesionálové z velkých zahraničních týmů český šampionát dlouho nebrali vážně. Až v posledních letech se prestiž zvýšila a jejich účast bývala sporadická.

Předcházející dekáda vypadala takto: 2000 - Kejval/PSK, 2001 - Friede/ZVVZ, 2002 - Fadrný/DeNardi, 2003 - Tesař/ZVVZ, 2004 - Sosenka/Acqua & Sapone, 2005 - Svorada/ZVVZ, 2006 - Kozubek/PSK, 2007 - Bucháček/PSK, 2008 - Benčík/PSK, 2009 - Mareš/PSK. V této předcházející dekádě se jednalo spíše o souboje nejsilnějších domácích týmů PSK (hradecký tým) a ZVVZ.