Před čtyřmi lety jako dopingový komisař na mistrovství světa v Innsbrucku dva dny před startem ráno budil v hotelu Alejandra Valverdeho, pozdějšího mistra světa. A ten, jak známo, letos končí svoji bohatou kariéru. „Tehdy nebyl vhodný čas z něj tahat nějaké rozumy nebo podpisy. Nevím, jestli by si na mě ještě vzpomněl, možná to zkusím za rok,“ usmívá se temelínský šéf.

Temelínský dvojboj se sobotní časovkou (20 km) a nedělním silničním závodem (43 km s převýšením 840 metrů nebo 100 km s 1820 metry, druhá je součástí RoadCupu) bude letos mistrovským závodem Unie amatérských cyklistů, jako vždy patří do Jihočeské amatérské ligy a má taktéž statut akademického šampionátu. Jelínek, budějovický rodák a lékař, je členem KC Slavia Praha, která slaví (nejen tady) letos 130 let klubu. Víte, že Akademický cyklistický odbor stál u jeho základu ještě dřív než fotbalisté? Oslavy začnou už zde.

Temelínský závod se zrodil v roce 2015 z nadšeného srdce syna a otce Jelínků. S pomocí rodiny a cyklistů ze Slavie po dvouleté pauze v rozjezdu přežil i covidové temno a s podporou aktivních vojenských záloh dobrovolníků vyráží do šestého ročníku. „Držíme osvědčený formát, jedeme na zcela uzavřených tratích. Jen jsme posunuli start časovky o hodinu dřív, rostou počty účastníků,“ vysvětluje. Očekává jich ke dvěma stovkám a právě rovinatou časovku zvládne opravdu každý. Jen si to zkusit!

„Trať, kterou dobře znám a kde jsem vyrůstal, se nemění, i když hrozily předělávky kruháče u Temelína.“ Po nájezdu 6,3 km čeká pět 19kilometrových okruhů s asi nejzajímavějším úsekem s 10% stoupáním v Tuchonicích. Pak dojezd 5,9 km do cíle. Sám ředitel se účastnil pouze jednou a jenom časovky. „Víc by nebylo zodpovědné,“ krčí rameny, i když přiznává, že nohy mu v průběhu závodu pěkně cukají.

A jakou atmosféru vytváří pro přespolního možná hrozivé panorama jaderné elektrárny? „Ta zůstává za plotem spíš jako kontrast k našemu malebnému zázemí i půvabně zvlněné jihočeské krajině,“ znovu se usmívá ředitel. Vždyť zázemí vyroste v historické budově zámečku, kde sídlí infocentrum elektrárny, vyhlášení výsledků proběhne na jeho nádvoříčku stejně jako doprovodné dětské závody. A přejíždí se třeba Hněvkovická přehrada nebo půvabná náves Modré Hůrky. Přihlásit se dá ještě s příplatkem ráno v den startu přímo na místě.

Přihláška online

RoadCup 2022