Letos se většina lídrů a favoritů shodla na tom, že objet Dwars door Vlaanderen před Kolem Flander je dobrý nápad. A historii jim dává za pravdu. Před dvěma lety vyhrál Van der Poel a o pár dní později triumfoval i na Ronde. Jel také o rok dříve, když skončil druhý a v roce 2021 objel oba závody vítěz Flander Kasper Asgreen. Dokonce taky Alberto Bettiol v roce 2019 absolvoval oba závody a Niki Terpstra o rok dříve. Do roku 2017 se Dwars door Vlaanderen konalo v jiném termínu, ještě před E3 Prijs Gent-Wevelgem, takže závod tehdy nebyl posledním testem formy. Ale význam DDV v dalších letech nelze zpochybnit. 

Proto se letos na start po šesti letech vrací Wout van Aert, a to rovnou v roli favorita. Tým Visma-Lease a Bike bude chtít těžký průběh závodu, aby se jezdci ve žlutých dresech mohli střídat v nástupech. To znamená, že nemusí vyhrát jen Van Aert, ačkoliv je pravděpodobně z celého startovního pole nejsilnější. Uspět může třeba Matteo Jorgenson, na DDV často vítězí jezdci, kteří jinak plní hlavně role domestiků, jako jsou Christophe Laporte a Yves Lampaert.

SI202402270540.jpg

Trať měří 188,6 kilometru a leží na ní dvanáct kopců a osm dlážděných úseků. Prvním stoupáním je Hellestraat, po kterém rychle následuje Varentstraat, první dlážděný úsek závodu. Poté přijdou na řadu Volkegemberg a Holleweg.

100 kilometrů od cílové pásky se s hellingy roztrhne pytel. Výjezdy Hotond, Knokteberg a Kortekeer jsou sice dost daleko od cíle, ale nebylo by překvapením, kdyby Visma-Lease a Bike nebo jiný ambiciózní tým začal útočit už tady. Zvlášť když nedlouho poté jsou na řadě dlážděné úseky Maria-Borrestraat a Berg Ten Houte. Cyklisté si rozhodně neodpočinou ani na následujícím Kanariebergu.

Schermafbeelding-2024-03-24-om-12.15.07-2048x601.jpg

Po Kanariebergu je desetikilometrová pauza mezi klíčovými místy závodu. Jenže to bude jen velmi krátká pauza, všichni budou muset být připraveni na Knokteberg a Hotond, vzápětí další průjezd úsekem Maria-Borrestraat a poté výjezd na Ladeuze. To jsou poslední opravdu těžká místa Dwars door Vlaanderen, zbývající kilometry se jedou na okruhu v okolí cílového Waregemu. 

V posledních kilometrech se bude závodit na silnicích, které někteří jezdci znají z menší klasiky Nokere Koerse s dlažebními kostkami Doorn, Huisepontweg, dvakrát Herlegemstraat a nakonec Nokereberg. Asi pět kilometrů před cílem leží poslední dlážděný úsek. 

Dwars door Vlaanderen se dá vyhrát z úniku i ve spurtu peloton, což bude chtít tým Alpecin-Deceuninck. Bez Van der Poela, zato s Jasperem Philipsenem na startu patří k favoritům. Jenže většina dalších favoritů bude chtít těžký závod a vyhrát z úniku. Na startu bude Tim Wellens z UAE Emirates, který vždy patří k nejaktivnějším jezdcům, Groupama-FDJ nasadí Stefana Künga, Laurance Pithieho a Valentina Madouase, Movistar přijel s Oierem Lazkanem, Soudal Quick-Step má Juliana Alaphilippa a poprvé od pádu na E3 se představí Alberto Bettiol, lídr EF Education-EasyPost. Podle jeho výkonu na DDV zjistíme, zda je možné ho stále považovat za člena širšího okruhu favoritů Kolem Flander. 

Naopak Philipsen, Biniam Girmay, Michael Matthews, Arnaud Démare, Alexander Kristoff a Corbin Strong by spíše ocenili, kdyby se o vítězství spurtovalo. 

1154027748.jpg

A pak je tu tým Lidl-Trek, který aspoň na papíře vypadá dokonce silnější než Visma-Lease a Bike. Madsi Pedersenovi nestačil ani dvojboj E3/Gent-Wevelgem a je opět v akci, navíc ho podpoří Jasper Stuyven a Toms Skujinš. A na případný spurt se může šetřit Jonathan Milan. 

Závodit bude český cyklista Pavel Bittner, v sestavě DSM-Firmenich PostNL by měl pomáhat Johnu Degenkolbovi a Nilsi Eekhoffovi. Bittner nebude chybět ani na Kolem Flander. 

Dwars door Vlaanderen startuje ve středu 27. března od 12:15 a cíle se očekává mezi 16:30 a 16:50. Závod vysílá Eurosport od 14:15.