Od prvního šotolinového sektoru závodu se začalo závodit na plný plyn a došlo k prvním rozdělením skupiny. Při prvním průjezdu pod cílovou páskou v italském Pieve di Soligo se skupina uchazeček o duhový trikot značně zredukovala a v čele byl italský národní tým.


_O3A7132a.jpg

Opakovaná stoupání a klesání ještě více vyselektovala čelní skupinu. K rozhodujícímu útoku se Katarzyna Niewiadoma odhodlala téměř 50 km před cílem, těsně za Ca' del Poggio. Od té chvíle to byl boj jedné osamocené cyklistiky proti všem ostatním. Peloton se za ní postupně rozpadal, ale některé závodnice, včetně nejlepší cyklistky světa Demi Vollering, se pomalu přibližovaly. Teprve v posledních 100 metrech si Niewiadoma mohl vychutnat potlesk diváků a oslavila svůj první světový titul. 

Polská jezdkyně z týmu Canyon//SRAM Racing dlouhodobě patří k nejlepším silničářkám, dokázala dojet na pódiu Tour de France, Kolem Flander, Strade Bianche, Lutych-Bastogne-Lutych a vyhrála klasiky Alfredo Binda Trophy a Amstel Gold Race. 

IMG_9675.JPG

"Byl to můj první gravel a dopadl opravdu dobře," smála se Polka na tiskové konferenci. "Podívala jsem se na trať letošního mistrovství světa a viděla jsem příležitost, takže jsme ve spolupráci s týmem a s Canyonem rozhodli do toho jít. Musím poděkovat sponzorům Canyon a SRAM za to, že mi v tak krátké době poskytly super kolo."

"Od prvního stoupání jsem věděla, že dnešek bude skvělý. Je to vítězství, které mi vynahrazuje celou sezónu, v níž jsem vždy útočila a bojovala s nejsilnějšími soupeřkami, ale vyhrála jsem toho tolik, kolik bych si přála. Posledních 10 km bylo opravdu těžkých, závěrečné stoupání na Collagù, stejně jako sjezd, bylo opravdu náročné, bála jsem se, že by se skupina vzadu mohla vrátit," dodává Kasia Niewiadoma.  

IMG_2232.JPG

Sprint o druhé místo vyhrála Silvia Persico, když o půl kola porazila Nizozemku Demi Vollering. "Byl to jeden z nejtěžších závodů v mém životě," řekla Silvia Persico po dojezdu. "Musím speciálně poděkovat týmovým kolegyním. Hned od prvních metrů kontrolovaly závod a daly do toho všechno. Už po 25 kilometrech jsem píchla, což jsem rychle opravila a po pěti kilometrech jsem na bufetu dojela k mechanikům. Po celou dobu jsem byl v klidu, protože jsem věděla, že na to dnes mám. Čekala jsem, že budu bojovat o medaili, a musím být spokojená s tím, co jsem dokázala, protože to byl můj první závod na gravelu."

Specialistky na gravel byly jednoznačně poraženy silničářkami. Bronz totiž získala vítězka Tour de France Demi Vollering. "V závěru jsme se Silvií spolupracovaly, abychom stáhly ztrátu na Kasiu Niewiadoma. O druhé místo jsme ve skutečnosti nesprintovaly. Byla to taková stíhačka, do které jsme daly všechno. Gravel mě opravdu pozitivně překvapil, zakončit sezónu takto byla třešnička na dortu. Termín na konci kalendáře WorldTour je dobrý a umožňuje mnoha sportovcům vyzkoušet si tuto novou disciplínu," myslí si Demi Vollering. 

IMG_5506.JPG

Výsledky gravelového mistrovství světa žen: 

1) Katarzyna Niewiadoma (Polsko) 4:49:44

2) Silvia Persico (Itálie) + 33”

3) Demi Vollering (Nizozemsko) + 33”

4) Yara Kastelijn (Nizozemsko) + 1’ 29”

5) Lorena Wiebes (Nizozemsko) + 1’ 33”

6) Lauren Stephens (USA) + 4’ 02”

7) Simone Boilard (Kanada) + 5’ 19”

8) Niamh Fisher-Black (Nový Zéland) + 5’ 23”

9) Gaia Realini (Itálie) + 6’ 03”

10) Tiffany Cromwell (Austrálie) + 6’ 47”