Vuelta a España je nejmladší třítýdenní závod. Inspirací pro španělské pořadatele byl úspěch Tour de France a Giro d´Italia. A stejně jako u závodů ve Francii a Itálii, i ve Španělsku za zrodem stáli novináři. Juan Pujol, ředitel novin Informaciones se spojil s Clementem Lopezem Dorigou a společně uspořádali první ročník.  

Vuelta měla v roce 1935 pouze 14 etap, ale celkovou délku 3431 kilometr. Prvním celkovým vítězem se stal Belgičan Gustaaf Deloor, který ovládl i druhý ročník. Ale Vuelta neměla v začátcích štěstí. Konání přerušila Španělská občanská válka a po dalších dvou ročnících v letech 1941 a 1942 se závod opět zastavil kvůli 2. světové válce. Až do roku 1955 se Vuelta konala nepravidelně. Od tohoto roku se však už jelo pokaždé. 

Oranžový, bílý i pruhovaný dres pro lídra závodu 

Zatímco pro Tour je typický žlutý dres a pro Giro růžový, Vuelta dlouho hledala svou vlastní barvu. V roce 1935 byl dres pro lídra závodu oranžový, v roce 1941 se změnil na bílý, ale o rok později byl opět oranžový. Mezi lety 1945 a 1950 vítězové nosili bílý dres s červenými pruhy. Od roku 1955 do roku 1998 se používal žlutý trikot, kromě ročníku 1977, kdy se pořadatelé vrátili k oranžové. V roce 1998 se organizátoři rozhodli odlišit a dres nazvali zlatý. Ve skutečnosti byl žlutý, jen o něco tmavší, než ten slavný z Tour de France. Posledním vítězem ve zlatém dresu se stal Alejandro Valverde v roce 2009. Od roku 2010 závodníci vozí červený trikot. 

Vueltu postupně organizovaly různé noviny a vydavatelství. V roce 1979 Vueltu převzala společnost Unipublic, která ji vlastní dodnes. Unipublic není už od roku 2008 zcela nezávislou společností. Francouzská společnost ASO, pořadatel Tour de France, tehdy koupil 49% podíl Unipublicu a v březnu 2014 skoupil zbytek. Od té doby mají Tour a Vuelta stejného vlastníka. 

Stejně jako se postupech let měnil majitel, měnilo se i datum konání. Vuelta začínala jako dubnový závod a často se kryla s konkurenčním Girem. Až v roce 1995 se přesunula na září, dnes většinou začíná v srpnu a končí v září. A je často využívaná jako příprava na Mistrovství světa. 

Roberto Heras a Delio Rodríguez rekordmany

Španělé vedou tabulku vítězů podle národů, to není žádné velké překvapení. A drží i další rekordy. Roberto Heras má nejvíce celkových triumfů. Vyhrál čtyřikrát v letech 2000, 2003, 2004 a 2005. Na jistý čas mu bylo poslední vítězství odejmuto, protože byl shledán vinným z užívání dopingu. Vítězství tak spadlo do klína Denisu Menšovovi, ale v prosinci 2012 rozhodl soud ve prospěch Roberta Herase a vítězství mu bylo navráceno.  

Nejvíce etapových vítězství získal Delio Rodríguez, legenda španělské cyklistiky 40. let 20. století. Jako sprinter dokázal vyhrát 39 etap, ale nikdy se nedostal do první pětky konečného pořadí. V roce 1941 dokonce vyhrál 12 etap, což překonal až Freddy Maertens v roce 1977. Belgičan dokázal Vueltu vyhrát i celkově. Sprinteři a klasikáři byli v minulosti často úspěšní i v celkovém pořadí. Ačkoliv má Vuelta pověst velmi vrchařského závodu, v historii se velkým stoupáním často vyhýbala. Vítězství proto získali i cyklisté, kteří na Tour a Giru neuspěli. Příkladem jsou hvězdy klasik a sprintů - Rudi Altig, Sean Kelly a Laurent Jalabert.

Nakonec ani španělská stoupání nejsou zdaleka tak proslavená jako francouzská a italská. Zatímco Tourmalet, Alpe d´Huez, Galibier, Mont Ventoux, Stelvio, Gavii a Zoncolan zná skoro každý znalý fanoušek, u Vuelty je to jiné. Populární je například Lagos de Covadonga a také mimořádně strmé Angliru.  

Alejandro Valverde ve stoupání na Angliru

Nejvíce dní v dresu lídra závodu strávil vynikající časovkář Alex Zülle. Pro švýcarské časovkáře byla Vuelta oblíbeným závodem, protože kromě dvou vítězství Zülleho, se hned třikrát radoval Tony Rominger. Švýcaři jsou v počtu vítězství pátí za Španělskem (31), Francií (9), Belgií (7) a Itálií (6).

Zatímco dvojnásobných vítězů je celkem sedm, včetně Chrise Frooma, Bernarda Hinaulta a Pedra Delgada, tři a víc vítězství získali jen tři cyklisté. Kromě Herase jsou to Rominger a Alberto Contador. Ale nejčastěji stál na pódiu pro tři nejlepší někdo jiný. Asi není překvapením, že jím je Alejandro Valverde. Vyhrál sice jen jednou, ale třikrát byl druhý a třikrát třetí.    

V současnosti Vuelta prochází složitým obdobím, stejně jako ostatní závody a sportovní akce. Kvůli pandemii koronaviru se ruší start závodu v nizozemském Utrechtu. Místo toho se odstartuje v Baskicku. Závod bude zkrácen o tři dny, na pouhých 18 etap, ale není ani jasné, zda se vůbec pojede. A pokud ano, bude to až v říjnu a listopadu.