Předsedkyní tohoto klubu je Šárka Strachová, držitelka bronzové medaile v alpském lyžování ze ZOH 2010. Ceny převzali zachránci životů, děti, trenéři a také novinář. Slavnostní dopoledne zahájila vždy usměvavá Žaneta Peřinová společně s předsedkyní Českého klubu Fair play. Mezi předávajícími nechyběl ani slavný "princ" z pohádek herec Jan Čenský a další členové.

Hlavní cenu Českého klubu fair play za kariéru získala atletická trenérka Jana Jílková a bývalá běžkyně na lyžích, trenérka biatlonu Gabriela Soukalová.

Diplomy za férová gesta získali hokejista Petr Jelínek, Matěj Sedláček, orientační běžec Jana Strýčka, bobisté Adam Dobeš, Ondřej Hrazdil a Michal Dobeš, triatlonista Oldřich Hofírk, atlet Lukáš Olaha, atletky Gabriela Veigertová, mladá šachistka Eliška Císařová, reprezentantka v turistickém závodě Tereza Machová či děti z kroužku mladých hasičů SDH Planá ve složení Kristýna Trávníčková, Adélka Vítů, Viola Cibulková, Klára Kolářová a Františka Křížková.

Cena za záchranu života putovala také do Prostějova, kde tuto cenu převzal mechanik České silniční cyklistické reprezentace Richard Šmída, který po těžké nehodě v závodě Českého poháru v Kyjově zachránil život rakouského jezdce Marka Friedricha.

Dále byl oceněn další z "hané", devatenáctiletý hráč Sigmy Olomouc Matěj Mikulenka, který se vracel z kontroly operované nohy v Praze, přispěl k záchraně muže, jehož ve vlaku postihl infarkt.

Jakub Červinka zase v relaxačním centru plaveckého bazénu v Rychnově nad Kněžnou pomohl sedmdesátiletému muži se srdeční zástavou.

Mladému muži se srdečním kolapsem pomohli také Josef Paroubek, Pavel Řačák a Jiří Tománek při utkání fotbalové I. třídy mezi Slavojem Rohatec a Sokolem Hroznová Lhota.

Ocenění za celoživotní propagaci fair play získal novinář Bohumil Ortman.

Ta nejdůležitější slova pronesl předseda Olympijského výboru Jiří Kejval: "V něm máte jasně definováno, co je dobře a co je špatně. V životě to tak úplně jasné není. Proto je sport dobrým tréninkem pro život."

Čerpáno z webu