Jak sázet na cyklistiku
Cyklistika se může například ve světle populárnějšího hokeje, který je charakteristický rychlostí, dynamikou a kontaktností, jevit jako poměrně málo adrenalinová záležitost. I tato disciplína ale má své fanoušky. A to i mezi sázkaři. Co všechno se o sázení na tento sport vyplatí vědět, než začnete?

I v tomto případě existují různé sázkařské strategie. A také u cyklistiky samozřejmě platí to, že vyhrává ten, kdo má dostatek informací. Důležité je tak nejen rozumět pravidlům konkrétního sportu, ale být si vědom i dalších aspektů, které mohou výsledek ovlivnit. To je třeba i míra motivace jednotlivých závodníků.

Faktory, které je třeba při sázení na cyklistiku vzít v potaz, tvoří zejména:

·         typ závodu

·         sezónní charakter

·         individuální forma jezdce

·         typ trati

·         vliv počasí

Typ závodu
V cyklistice existuje hned několik typů závodů, a to:

·         silniční cyklistika

·         horská kola (MTB)

·         cyklokros

·         dráhová cyklistika

·         BMX

·         sálová cyklistika (kolová)

·         ženská cyklistika

Obecně nejznámější je jednoznačně cyklistika silniční. Závody se v tomto případě odehrávají na otevřených silnicích a jezdci mají za úkol překonat na svých kolech určitou vzdálenost s rozmanitým profilem trati.

O něco méně rozšířená, ale dnes už také v nabídkách sázkových kanceláří k nalezení, je dráhová cyklistika. Závody se odehrávají speciálních tratích a na krytých stadionech. Do stejné kategorie patří i cross country, což je jedna z nejrozšířenějších disciplín horských kol. Jedná se o závody cyklistů v náročném terénu, včetně hor a lesů.

Obecně platí, že čím populárnější sportovní disciplína, tím silněji na to pochopitelně reagují i sázkové kanceláře. Zpravidla tak najdete poměrně spolehlivě vypsané kurzy hlavně právě na cyklistiku silniční.

Sezónní charakter
Značnou nevýhodou sázení na cyklistiku je její sezónní charakter. Závodů je v průběhu roku méně než u jiných sportovních disciplín. I sázející tak má k dispozici mnohem méně příležitostí, od kterých se může odrazit.

To vyžaduje v zásadě důkladnou přípravu. A lze tedy říci, že cyklistika může být z tohoto hlediska náročným sportem. Obecně ji tak nelze doporučit začátečníkům anebo těm, kteří si chtějí vsadit jen čas od času. Sázení na tuto disciplínu se hodí pro skutečně zapálené fanoušky.

Individuální forma jezdce
Velmi důležitá je též individuální forma jezdce. Závody mohou být velice fyzicky náročné. Proto se jedná o podstatný faktor rozhodující o tom, který závodník se dostane na špičku, a který naopak zůstane na samém chvostu žebříčku.

Typ trati
I typ trati je poměrně důležitý. Obecně lze říci, že cyklistika se může odehrávat ve značně různorodém prostředí od městských rovinatých tratí až po náročné horské serpentiny. A každému jezdci jednoznačně „sedí“ něco jiného. Některým účastníkům tak vyhovují etapy horské, jiným spíše ty sprinterské.

Vliv počasí
Svůj vliv na pořadí jezdců má i počasí. Vyplatí se vám tak jednoznačně sledovat předpověď. Některým cyklistům vadí chladno a například také déšť. Nízké teploty se podepisují i na přilnavosti pneumatik. Ty vysoké se zase promítají do výkonnosti na delších etapách. Do celkového umístění se tak i tyto vnější vlivy mohou významně promítnout.

Jaké typy sázek existují
Vsadit si můžete i v tomto případě značně různorodé typy sázek. Nejčastěji se jedná o:

·         sázky na konečné pořadí v závodě

·         sázky na pořadí v jednotlivé etapě

·         sázky na vítěze

·         sázka na lepšího z dvojice závodníků

·         sázky na umístění mezi nejlepšími třemi, pěti či deseti

Kde si na cyklistiku vsadit
Jak už bylo řečeno, segment cyklistických sázek je rozšířen zejména v oblasti cyklistiky silniční. V Česku si můžete vsadit u hned několika poskytovatelů. Mezi ty důvěryhodné patří i Betano, což je jedna z nejmladších sázkových kanceláří na trhu.

Betano především potěší i v oblasti cyklistiky férově nastavenými a konkurenceschopnými kurzy. Kurzové sázky Betano tak nabízejí opravdu široké možnosti zábavy.

Zejména se vypisují sázky na:

·         sázkové události se dvěma možnými výsledky

·         sázkové události se třemi možnými výsledky

·         sázkové události s více než třemi možnými výsledky

·         sázkové události s číselným výsledkem

·         vítězství nebo umístění jednotlivce nebo týmu v určité soutěži

·         sázkové příležitosti přímo související s výsledkem hlavních sázkových událostí (například počet vstřelených gólů ve hře; výsledek prvního poločasu fotbalového zápasu)

·         probíhající sázkové události (live sázky)

K tomu, abyste mohli sázet, potřebujete na Betano registraci. Tu provedete jednoduše přes internet. Identitu následně ověříte také online, prostřednictvím služby Bank ID.

Pokud jste ze Slovenska, naleznete nejlepší online sázkové kanceláře tady.

Na jaké sportovní události si vsadit
 
Tour de France
Cyklistická Tour de France představuje nejvýznamnější sportovní svátek pro všechny fanoušky tohoto odvětví. Pořádá se již od roku 1903 tradičně v červenci. Jedná se o akci se silnou tradicí, historie zná pouze dva okamžiky, kdy bylo nutno ji přerušit, a to během první a druhé světové války. Závod se jezdí ve Francii. Chystaný ročník 2024 se pojede konkrétně ve Francii a Itálii. Podle aktuálních zpráv v něm tentokrát pořadatelé neplánují tzv. mistrovství světa sprinterů a závěrečnou etapu má tvořit individuální časovka.

Giro d'Italia
Prestižní Giro d'Italia je druhým nejstarším a zároveň nejobtížnějším cyklistickým etapovým závodem. Jeho tradice sahá až do roku 1909. Jezdí se v celkovém rozsahu 2 500 až 4 000 km v 1 až 22 etapách. Ročník 2024 je plánován na květen, start proběhne v Turíně a vítěz bude slavnostně titulován v Římě. Jeho součástí mají být dvě individuální časovky a čtyři etapy delší než 200 km.

Vuelta a España
Podnik Vuelta a España hostí v průběhu tří týdnů především Španělsko. Tamní organizátoři se inspirovali nebývalým úspěchem právě Tour de France a Giro d´Italia. První ročník této události se tak odehrál již v roce 1935. Ročník letošní se odehraje na přelomu srpna a září ve Španělsku a Portugalsku. Tentokrát má být závod, jak již avizovali pořadatelé, složen z 21 etap o celkové délce 3 265 km, přičemž převažovat mají ty horské.