Stuyven je v regionu, kde se šampionát odehrával, doma a dokonce byl ambasadorem šampionátu a trať díky tomu dokonale znal. A navíc byl ve vynikající formě. 159 km dlouhý závod vyhrál s přehledem mistra. Kromě silničářů a specialistů na gravelové závody se účastnili také plnohodnotní cyklokrosaři. Silničáři byli nejúspěšnější, například Thibaua Nyse (který je především cyklokrosař) zastavil pád. 

Nejvíc bylo v popředí závodu Belgičanů, ale šampionát se nejel v dresech národních výběrů, takže cyklisté respektovali jen týmové povinnosti. Do sólového úniku se vydal Alex Colman a za ním se vytvořila jedenáctičlenná skupina s Belgičany Merlierem, Stuyvenem, Florianem a Giannim Vermeerschem, Gregem Van Avermaetem, Bertem Van Lerberghem, Landerem Loockxem a Kevinem Panhuyzen, Čechem Vakočem a Němci Paulem Vossem a Frederikem Rassmannem.

Stuyvena zdržel defekt, ale ztrátu dokázal rychle stáhnout a na začátku závěrečného okruhu na 28 kilometrů zaútočil. Dojel Colmana, ujel mu a pokračoval sám. Nikdo ze soupeřů nedokázal zareagovat. Mistr světa Gianni Vermeersch se snažil útočit na stříbro, ale na Stuyvena už se dotáhnout nemohl. Vítěz monumentu Milán-Sanremo zvítězil s náskokem 1:21. 

O zbylé medaile spurtovalo pět jezdců, včetně Vakoče, který na soupeře v přímém souboji sice nestačil, přesto obsadil skvělou šestou příčk. Druhý dojel Merlier, třetí Voss, čtvrtý Gianni Vermeersch a pátý Florian Vermeersch. 

Pro Stuyvena je to první letošní vítězství, na opravdový silniční triumf čeká už dva a půl roku. "Bylo to bolestně dlouhé čekání," řekl po závodě. "Byl jsem hodně frustrovaný. Vyhrát právě tady mi dělá hodně dobře," povzdechl si.

"Na mnoha úsecích trati panovala skvělá atmosféra. Cítil jsem se dobře od startu do konce, byl to jeden z těch dnů, kdy jsem do toho mohl dát všechno. A zaútočil jsem v pravou chvíli."

Už příští týden se koná druhý světový šampionát v gravelu, jenže Stuyven u toho možná bude chybět: "Měl bych jet Paříž-Tours, ale uvidíme."

ME Gravel: 

1. Jasper Stuyven  4:16:27
2. Tim Merlier  +1:21
3. Paul Voss
4. Gianni Vermeersch
5. Florian Vermeersch
6. Petr Vakoč 
7. Bert Van Lerberghe +4:20
8. Frederik Rassmann
9. Lander Loockx 
10. Kevin Panhuyzen +4:26
11. Alex Colman +5:14
12. Jan Bakelants +8:20
13. Daan Soete +10:47
14. Laurens Sweeck
15. Jasper Ockeloen