Byl to tehdy velmi těžký den pro všechny účastníky. Na konci března bývá počasí nevyzpytatelné a kvůli zimě a sněhu musel být závod zkrácen. Ale jezdci byli aktivní i v těžkých podmínkách a několika vrstvách oblečení. 

100 kilometrů před cílem se začalo nastupovat a peloton se rozpadl na několik skupin. Do úniku se vydal zkušený klasikář Juan Antonio Flecha. Spolu s ním unikli Assan Bazajev a Mathieu ladagnous. Ale to hlavní mělo teprve přijít. 

Světový šampión Philippe Gilbert opakovaně útočil, ale soupeři si na muže v duhovém trikotu dávali pozor. Obhájce vítězství Tom Boonen spadl 65 kilometrů před cílem do příkopu a byl nucen vzdát. Ještě dříve z kola slezl Fabian Cancellara, vítěz E3 Prijs, které se jelo o dva dny dříve. Švýcar se v zimě nechtěl trápit a rozhodl se šetřit síly na Kolem Flander. A bylo to správné rozhodnutí, o týden později na Ronde opravdu slavil své druhé vítězství. 

58 kilometrů před cílem ztrácel peloton pouze půl minuty na vedoucí skupinu a tak se začalo opět útočit. Nastupovali Greg Van Avermaet a další jezdci. Heinrich Haussler zkusil štěstí sám a pár kilometrů jel před skupinou, kde se mezitím vytvořil rozhodující únik. 

Ve skupině byli silní a zkušení klasikáři, jako Bernhard Eisel, Stijn Vandenbergh, Jaroslav Popovič a další, ale také 23letý Peter Sagan, který měl jako jediný ve skupině týmového kolegu, Poláka Macieje Bodnara. 

Sagan už byl velkou hvězdou silniční cyklistiky a byl ve velké formě, jenže prestižní vítězství se mu vyhýbala. V roce 2013 skončil druhý na Strade Bianche (za týmovým kolegou Morenem Moserem), na Milán - Sanremo (za Geraldem Ciolkem) a na E3 Harelbeke (za Fabianem Cancellarou). Na Gent - Wevelgem už nechtěl o vítězství přijít a vše mu hrálo do karet. Ve skupině měl týmového kolegu a byl papírově nejrychlejším mužem úniku. Stačilo si pohlídat nástupy soupeřů. 

Skupina se neroztrhala ani při posledním průjezdu Kemmelbergu 46 kilometrů před cílem, ačkoliv se o to Van Avermaet a Flecha a pokoušeli. Vzadu, v hlavním poli, pracoval Zdeněk Štybar a celý tým Omega Pharma - Quick-Step na Marka Cavendishe. Ale bylo pozdě, o vítězství jela čelní skupina.

 

Nikdo nechtěl spurtovat s Petrem Saganem a proto se s přibližujícím cílem začalo nastupovat, ale pro Sagana nebyl žádný problém útoky pokrýt. A aby demonstroval svou převahu, zaútočil sám 4 kilometry před cílem. Ani s vypětím všech sil nedokázali Van Avermaet a ostatní slovenského mistra dorazit a Sagan se začal rychle vzdalovat. 

"Když Sagan nastoupil, zkusil jsem ho dojet, ale nebylo to možné. Je teď o trochu lepší, než my ostatní," řekl Van Avermaet. "Neměl jsem šanci zareagovat na Saganův útok," přidal se Vandenbergh. "Věděl jsem, že Sagan bude nejsilnější," dodal Haussler. 

A opravdu. Sagan s náskokem 23 vteřin dorazil do cíle, kde měl dost času zpomalit a projet pásku po zadním kole. Druhý skončil Borut Božič a třetí Greg Van Avermaet, ve spurtu skupiny. Sagan toho dne získal své první velké klasikářské vítězství. "Čekal jsem na vítězství na velké severské klasice, které mám nejradši a které mě inspirují, protože jsou dělané pro závodníky mého typu. Možná to nejsou Flandry a Roubaix, ale je to moje první klasikářské vítězství a jsem hrdý." 

Už o rok dříve dojel druhý ve spurtu za Tomem Boonenem. Později přidal vítězství v letech 2016 a 2018 a dvě třetí místa v letech 2014 a 2017. A překonal tak Eddyho Merckxe, který vyhrál třikrát a jednou byl druhý a jednou třetí. A nakonec se dočkal i vysněných vítězství na Kolem Flander a Paříž - Roubaix a třech titulů mistra světa.