Bezprostředně po startu odjela dvojice Bauke Mollema (Lidl-Trek) a Hugh Carthy (EF Education-EasyPost). Vydrželi až do nejtěžšího stoupání dne, jímž byla vrchařská prémie nejvyšší kategorie Coll de Pradell dlouhé 14,6 km s průměrným sklonem 7%, ovšem to jen díky své první polovině. V té druhé sklon jen výjimečně klesl pod 10%.

volta-a-catalunya-2024-stage-6-profile-n2-568df484f0.png

Takže 70 km před cílem převzal odpovědnost za tempo první skupiny Steven Kruijswijk (Visma-Lease a Bike) a jel výborně. Až tak, že kromě spousty dalších odpojil i své kolegy Ciana Uijtdebroekse a hlavně lídra týmu Seppa Kusse. Takže se pak musel starat, aby je dotáhl zpátky, což se mu skutečně později podařilo.

Jezdce Visma-LaB vystřídal na čele konkurent z UAE Emirates. Ale nešlo ani o Marca Solera či Joao Almeidu, ale samotného Pogačara. Jeho přičiněním přejížděla vrchol jen 12 členná skupina, v níž kromě tří jmenovaných borců UAE měl tři lidi i Movistar (Enric Mas, Iván Sosa, Einer Rubio), šest dalších týmů tu mělo po jednom člověku a pochopitelně šlo o jejich lídry.

434025063_882125823925413_7502808197917342977_n.jpg

Ve sjezdu před předposledním kopcem (5 km, 8,7%) se ale dopředu dotáhla druhá početnější skupina. Jenže v polovině tohoto stoupání akceleroval Tadej Pogačar a po pár stovkách metrů byl opět sám. A opět nejlépe si za ním vedl Mikel Landa (Soudal-Quick Step), na kterého se ale posléze dokázal dotáhnout Egan Bernal (INEOS Grenadiers) a i díky dobré spolupráci si oba v cíli pomohli. Landa upevnil druhé místo, Bernal se posunul na průběžné třetí.

Za Bernalem a Landou se ze skupinky pronásledovatelů vydělil Enric Mas, dvojici před sebou ale nedokázal stahovat a nakonec byl rád, že uhájil čtvrtou pozici před dalšími jezdci.

434130657_18345751222103604_8670707140752294054_n.jpg

Tadej, prodírající se k cíli mezi freneticky povzbuzujícími desítkami tisíc nadšených diváků včetně policejní motorky, kterou si musel odstrčit, aby mohl pokračovat, měl v cíli na dvojici Landa – Bernal náskok skoro minutu. A při pozávodním rozhovoru nepůsobil dojmem, že by na trase nechal všechny síly. Na rozdíl od Bernala, který byl viditelně mimořádně vyčerpán.

Tadej Pogačar: "Byla to velmi těžká etapa. Dnešek jsme měli dobře pod kontrolou. Stoupání na Coll de Pradell uělali těžké jezdci Visma-Lease a Bike. Na vrcholu zbylo kolem deseti jezdců. Byli tam také dva moji spolujezdci, což bylo dobré. Při dalším stoupání to zkusil Movistar, pak už to bylo na mně. Nejprve mě následovalo několik jezdců, ale pak jsem šel sám. Dnes jsem to měl opravdu těžké."

INOS.jpg

Egan Bernal: "Tohle jsem nečekal. Věděl jsem, že Tadej Pogačar bude opět na příliš vysoké úrovni, takže jsem se ho nesnažil následovat. Své úsilí jsem zvládl dobře. Cítil jsem se dobře a mohl jsem se znovu připojit k Mikelu Landovi. Poté jsme dobře spolupracovali. Měl bych mu poděkovat, protože mi opravdu pomohl. Tohle je další krok vpřed. Musím však zůstat nohama na zemi, protože práce je ještě hodně. Ale po tomto úspěchu musím být šťastný a hrdý.“

Jan Hirt dokončil etapu na 13. místě se ztrátou necelých čtyř minut ve společnosti Seppa Kusse. Právě tento Američan a jeho tým mohou mluvit o etapovém propadáku. Kuss se skutečně propadl do druhé desítky (12.) stejně jako Wout Poels (11.). V předešlých dvou etapách se přetahovali o bonifikační sekundy na prémiích a dnes ztratili minuty i pozici v top deset.