V roce 2020 se tato novodobá disciplína jela poprvé na Dolní Moravě. Tituly mezi elitou vybojovali Filip Rydval a Tereza Neumanová.

Šampionát ŠKODA AUTO Mistrovství České republiky v e-bike XC se uskuteční v rámci MR v cross country, které se v Harrachově pojede na zcela novém okruhu. Trať připravili pořadatelé seriálu Prima CUP a technické parametry šampionátu zastřešil Zdeněk Dokoupil, který má odborné zkušenosti ze zahraničních e-bikových závodů.

Disciplína e-bike XC je vypsána pro kategorie Elite a Hobby. Závod elektrokol se řídí přísnými pravidly a všechny modely musí projít technickou kontrolou. Závodníci musí mít klasická elektrokola bez čipů, to znamená, že motor pomáhá pouze do rychlosti 25 km/h a podmínkou je i baterie stejné kapacity. Baterie bude před startem pořadatelem zapečetěna.

Mezi muži bude obhajovat titul Filip Rydval (D2mont Merida). „Protože tým má priority na maratonech, nepojedu v sobotu cross country, ale přijedu až v neděli na závod elektrokol. A těším se na něj, protože je to pořád závod o titul. Oproti loňsku získala elektrokola ještě větší prestiž a myslím, že se sejde i daleko větší konkurence,“ řekl Rydval, jehož největšími soupeři by měli být hlavně Rauchfuss nebo Nesvadba.

Rozhodně to na elektrokole není závod zadarmo, jak si možná někdo myslí. Člověk si dává pořádně. Vloni jsem měl čísla, jako mám při závodě na klasickém kole. Dopřejete si sice maximální podporu do kopce, ale jedete i hodně za své, protože musíte myslet i na to, aby vám vydržela baterie. A v technice i sjezdech se to kolo zase chová úplně jinak než klasické, protože je těžší,“ prozradil Rydval.

Mým cílem je samozřejmě obhajoba titulu, ale nebude to nic lehkého. Myslím, že do budoucna se s touhle disciplínou musí počítat. Získává stále větší prestiž a výrobci elektrokol logicky budou chtít, aby se jezdily i závody se vším všudy,“ dodal obhájce titulu z mužské elity. 

Tereza Neumanová titul mezi ženami obhajovat nebude, protože už se věnuje silnici, ale na startu se objeví vloni druhá Jana Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling), která se v sobotu představí i v klasickém cross country a v obou disciplínách patří mezi favoritky.

Mistrovský závod e-biků startuje v neděli v 15:30 hod.