Van Avermaet ukončil svou dlouhou a úspěšnou silniční kariéru loni na podzim. Silniční kolo pověsil na hřebík v cíli klasiky Paříž-Tours, ale už o týden dříve závodil na evropském šampionátu v gravelu, který se jel v belgickém Oud-Heverlee a kde vyhrál další silničář Jasper Stuyven. Závodník týmu Lidl-Trek zde získal první evropský i belgický titul na gravelu. 

„Už loni, když jsem oznámil, že skončím jako profesionální závodník, jsem si pohrával s myšlenkou, že stejně zůstanu aktivní,“ říká Van Avermaet o svém rozhodnutí. „Gravel do této představy dokonale zapadá. Je to něco jiného, než na co jsem byl zvyklý v minulosti. Je to trochu uvolněnější a v přírodě, těším se na to.“

20230409PRX1072-A.S.O._Pauline_Ballet-2.jpg

Podobný přístup měli v minulosti ke gravelům i další špičkoví silničáři. Alejandro Valverde loni vyhrál dva díly světové série a skončil čtvrtý na mistrovství světa v Itálii. Titul získal Matěj Mohorič, který letos plánuje další starty v terénu a chce gravelové závody kombinovat se silniční kariérou. Mezi špičkové gravelisty patří český cyklista Petr Vakoč. V letech 2014 až 2021 patřil k nejlepším českým silničářům, po skončení kariéry zkusil horská kola a nakonec i gravel. Od loňské sezony je opět profesionálem, ale tentokrát na gravelové scéně. 

Van Avermaet má jako špičkový klasikář blízko k gravelu, chce si vyzkoušet různé zahraniční závody (letos se koná 24 závodů UCI Gravel World Series) a rád by se postavil na start světového šampionátu v Halle-Lovani, které se koná na začátku října. V Belgii se mistrovství světa bude konat poprvé, první dva ročníky hostila Itálie. „Jsem zvědavý, jak tam dopadnu,“ dodává Van Avermaet.