Tyto závody, jejichž tratě jsou otevřeny závodníkům všech věkových a výkonnostních kategorií, jsou rozmístěny po východních Čechách jak geograficky, tak termínově. Závodník je může hravě a s rozvahou objet od května do srpna. „První impulzy jsme rozpohybovali s borci z Broumovska, kteří loni založili závod Broumovský bike. Myslím, že si můžeme vzájemně pomoci, předat zkušenosti a pozvat závodníky i do jiných krajin. Dále jsme oslovili Michala Bergmanna s Radkem Čermákem a Petra Kordíka, jejichž závody už nějakou tradici mají a jsme rádi, že na partnerství kývli,“ shrnul Libor Mojžíš, starosta městysu Žernov a hlavní organizátor tamního závodu. 

První jarní kilometry mohou závodníci zúročit 25. května na 18. Weber Jičínské 50. Závod zde nejprve jezdce protáhne městem přes zaváděcí úsek. Pak se již vydají na okolní louky a kopce s možností volby 50 a 25 kilometrové trasy. Nechybí ani dětské závody v zázemí závodu na Lidickém náměstí. Z každého startovného navíc část putuje na dobrou věc. 

Na start závodu Žernovský bajk, který má více než 20 letou tradici, se mohou závodníci postavit 8. června. Trať je atraktivní svou rozmanitostí a také zasazením do více či méně známých zákoutí Babiččina údolí a blízkého okolí. Sjet se sem mohou všichni příznivci cyklistiky, na které tu čeká například populární fitness jízda. Na své si přijdou i majitelé gravelů. Nechybí ani hojně obsazované dětské závody a doprovodný program. 

Druhý ročník závodu Broumovský bike zve do Martínkovic a přilehlého okolí na půlmaraton, který odstartuje 22. června. Závod loni přivítal stovku závodníků z celého kraje i jednotky účastníků ze sousedního Polska. I letos zvou organizátoři na trať hravé, ale nezáludné trati. Přihlásit se mohou jak jednotlivci, tak tříčlenné štafety. 

Lesák Cup může být pro mnohé oslavou konce prázdnin a prověrkou před vrcholem sezony. Startovní výstřely v Červeném Kostelci (Bohdašíně) padnou 24. srpna. Tato trasa už vyžaduje pokročilejší pilotáž horského kola, ale opět se lze vydat na jeden 20 kilometrový okruh nebo dva vedoucí přes Jestřebí hory. Mladé naděje z žákovských kategorií mají opět možnost změřit své síly v dětských závodech od 130 do 5000 metrů. 

Registrace na jednotlivé závody jsou v plném proudu. Přijeďte si užít závodní atmosféru, okusit známé i neznámé trasy a poznat novou cyklistickou konkurenci. Těšíme se na vás!