Pokud se Van der Poelovi podaří vyhrát Flandry, bude šestým cyklistou v historii, který to dokáže v duhovém dresu mistra světa. Předchozích pět šampionů patří mezi největší legendy silniční cyklistiky, poprvé to dokázal v roce 1955 Francouz Louison Bobet, v roce 1962 Belgičan Rik Van Looy, v roce 1975 Eddy Merckx, v roce 2006 Tom Boonen a v roce 2016 Peter Sagan. 

Van der Poelův triumf by byl historický i z dalšího pohledu, stal by se totiž druhým nejlepším závodníkem Kolem Flander v dějinách tohoto slavného závodu. Nyní má na kontě dvě vítězství a dvě druhá místa. Při zisku třetího vítězství by se vyrovnal dalším šesti trojnásobným vítězům, kterými jsou Johan Museeuw, Fabian Cancellara, Tom Boonen, Eric Leman, Fiorenzo Magni a Achiel Buysse. Předběhl by historicky druhého Cancellaru, který má tři vítězství, jedno druhé a jedno třetí místo. Víc umístění na stupních vítězů má jen Museeuw, který byl třikrát první, třikrát druhý a dvakrát druhý. 

Schermafbeelding-2024-03-21-om-10.28.01-2048x604.jpg

Jenže to předbíháme, Van der Poel musí nejdříve objet 270,8 km dlouhý závod, zdolat sedmnáct hellingů a sedm rovinatých dlážděných úseků a především porazit všechny soupeře. Na E3 Prijs ukázal, že když vezme závod do vlastních rukou, těžko mu někdo může sekundovat, v krátkých výbušných stoupáních na kostkách je nejlepší a bez Tadeje Pogačara na start se nemusí obávat ani nejdelšího hellingu Oude Kwaremont.

Opět rozhodnou Oude Kwaremont a Paterberg

Při prvním průjezdu Oude Kwaremont začnou ty pravé Flandry. Jezdci budou mít za sebou 136 kilometrů a před sebou několik hellingů v rychlém sledu. V dalších 30 kilometrech musí být zdolat Kapelleberg, rovinatý úsek Holleweg, Wolvenberg, Kerkgate a Jagerij, stoupání Molenberg, Marlboroughstraat, Berendries a nakonec Valkenberg.

Za Valkenbergem jsou na řadě Berg Ten Houte a Hotond, kde je možné útočit ještě před tím, než se rozjedou favorité. Poté už přijde podruhé Oude Kwaremont a poprvé Paterberg.

Schermafbeelding-2024-03-21-om-10.27.50.jpg

To už se pojede na plný plyn, protože následuje obávaný Koppenberg. Letos se do Koppenbergu nebude přijíždět zprava a do zatáčky, takže nájezd by měl být rychlejší a technicky jednodušší. Za Koppenbergem jsou Mariaborrestraat, Steenbeekdries a Van der Poelův oblíbený Taaienberg.

Poslední průjezd Oude Kwaremont je 16,7 kilometru před cílem. Jde o nejdelší sektor, už není na co čekat, zde se bude útočit. 13,2 kilometru před cílem se do cesty naposledy postaví Paterberg.

Za vrcholem Paterbergu už jsou jen rovinaté kilometry do cílového Oudenaarde. Často zde fouká silný vítr, ale sólový únik je samozřejmě možný. Dojíždí se po široké rovné silnici Minderbroedersstraat v Oudenaarde. 

Černým koněm závodu je Jorgenson

Van der Poel si musí dát pozor na týmy s více kvalitními jezdci v sestavě. Zdecimovaný celek Visma-Lease a Bike není ani zdaleka tak silný, jak se očekávalo a nyní nevíme, kdo vlastně bude nominovaný, protože Van Aert je zraněný, Jan Tratnik také, Christophe Laporte je nemocný, takže zbývají z potenciálních vítězů jen Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot a možná taky Dylan van Baarle. Ten byl v tomto týdnu taky nemocný, ale už ve čtvrtek objel dlouhý a těžký trénink a bude připraven. Letos zatím nic nezajel, na E3 Prijs měl smůlu na defekt před Taaienbergem a poté už nezávodil. Favoritem není, ale počítat se s ním musí vždy.   

1154279718.jpg

Benoot není ve své nejlepší formě, vysokohorské soustředění na Tenerife mu zatím nepřineslo očekávanou kondici, ale má spoustu zkušeností a mohl by být klíčem k vítězství Američana Jorgensona, stejně jako na Dwars door Vlaanderen. Právě Jorgenson je nejspíš nejvážnějším soupeřem Van der Poela, protože formu má excelentní, motivaci obrovskou, bude mít stoprocentní podporu výborného týmu a už loni ukázal, že si s dlouhými závody umí poradit. Opravdu je reálným nebezpečím pro Van der Poela. Jen nejspíš potřebuje dorazit do cíle sám, protože nepatří k nejrychlejším sprinterům, ale na konci 270 kilometrů dlouhého závodu se může stát ledacos. 

Trojí hrozba týmu Groupama-FDJ

Na Dwars door Vlaanderen se v dobré kondici předvedl Stefan Küng, který v posledních dvou letech obsadil na Flandrech páté a šesté místo. K dispozici bude mít velmi silný tým s Valentinem Madouasem a Laurancem Pithiem. Madouas už dokázal dojet na pódiu a Pithie je objevem letošní sezóny. Novozélanďan nejspíš nezvládne celých 270 kilometrů s nejlepšími, takže Groupama-FDJ by se měla zaměřit spíše na Künga a Madouase.  

1154180059.jpg

Küng nevyhrává často, je to skvělý tempař, umí to na kostkách, ale není příliš výbušný a představit si scénář, při kterém dojede do cíle úplně sám, je docela složité. Pro tým Groupama-FDJ by mělo být cílem spíše pódium. 

Jak moc je Pedersen oslaben? 

Lidl-Trek na Dwars door Vlaanderen přišel o téměř celou palebnou sílu. Jasper Stuyven je v nemocnici, Alex Kirsch také a Mads Pedersen se snaží dostat do co nejlepšího stavu, ale čas rychle ubývá. Před pádem byl považován za třetího největšího favorita po Van der Poelovi a Van Aertovi, to už teď neplatí. A nejde jen o potlučené tělo, které nejspíš nebude fungovat stejně jako na Gent-Wevelgem, bez kolektivní síly svého týmu to bude mít těžší. 

1154014009.jpg

Ještě není na odpis, ale bylo by velkým překvapením, kdyby v neděli stanul na nejvyšším stupni. Lidl-Trek má v záloze ještě Jonathan Milana, na kterého jsou velké Flandry moc těžké a Tomse Skujinše. Ten byl skvělý při Omloop Het Nieuwsblad a Strade Bianche, ale od té doby se z popředí trochu vytratil. Spousta stoupání na Kolem Flander by mu měla vyhovovat, jenže jeho dosavadní výsledky na Ronde a celkově na monumentálních klasikách nejsou zrovna povzbuzující.

Ostatní outsideři 

Kdo ještě opatří do desítky největších favoritů Kolem Flander? V porovnání s Van der Poelem jsou všichni ostatní outsidery, Alberto Bettiol má letos na jaře výbornou formu, vyhrál Milano-Torino, byl pátý na Milán-Sanremo, ale také po pádu odstoupil z E3 a na Dwars door Vlaanderen byl tak aktivní, že sám sebe zničil a kvůli křečím vypadl z boje o vítězství.

1152407142.jpg

Přesto patří k favoritům, protože ve Flandrech už jednou vyhrál, je jasným lídrem svého týmu a když má svůj den, málokdo mu stačí. Může skončit na pódiu, ale stejně tak pravděpodobné je, že ani nedokončí. Už se postavil na start 26 monumentů a hned 12 z nich vzdal. 

Přesto má na monumentech mnohem lepší výsledky než třeba Tim Wellens. Lídr sestavy UAE Emirates je považován za skvělého klasikáře, jenže na monumentech to moc neplatí, na Flandrech byl zatím nejlépe 25. Letos nemusí pomáhat Pogačarovi, takže má volnou ruku a daří se mu. Druhé místo na Kuurne-Brusel-Kuurne a čtvrté na E3 jsou slibné výsledky. Jenže to jsou od sto kratší závody. Navíc potřebuje dojet do cíle sám, ve spurtu nemá velkou naději na úspěch. 

Podobným typem závodníka je Oier Lazkano, španělský mistr a lídr Movistaru. Loni při svém debutu nedokončil, letos udělal výkonnostní krok kupředu, takže by z toho nějaké přední umístění být mohlo. Top 5 by mu asi stačilo. 

Dobrý výsledek na Kolem Flander doposud nezajel ani tak slavný závodník, jako je Matej Mohorič. Jeho nejlepším výsledkem je 21. místo a letos na jaře nevypadá o nic silnější než dřív. Spíš naopak. Mohorič byl na Omloopu, Kuurne, E3 a Gent-Wevelgem docela neviditelný a není důvod se ho příliš obávat. 

Osobní ambice mají také Michael Matthews (Jayco AlUla), Matteo Trentin (Tudor), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech) a Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), který je podobně jako Pedersen potlučený z pádu na Dwars door Vlaanderen a to ho nejspíš dost ovlivní. 

A samozřejmě jezdci Soudal Quick-Step, kteří ovšem letos zatím nezajeli na dlážděných klasikách vůbec nic (s čestnou výjimkou v podobě vítězství Tima Merliera na Nokere Koerse, ten ovšem nelze považovat za velký závod) a není tedy žádný důvod Juliana Alphilippa a Kaspera Asgreena považovat za favority. 

Favorité 108. ročníku Kolem Flander 

⭐⭐⭐⭐⭐ Mathieu van der Poel

⭐⭐⭐⭐ - 

⭐⭐⭐ Matteo Jorgenson

⭐⭐ Mads Pedersen, Tim Wellens, Stefan Küng

⭐ Alberto Bettiol, Oier Lazkano, Matej Mohorič, Tiesj Benoot, Dylan van Baarle  


Klasika Kolem Flander začíná v neděli v 10:20 a cíl se očekává mezi 16:15 a 16:45. Celý závod vysílá Eurosport a doporučujeme ho sledovat buď od začátku, nebo nejpozději před druhým nájezdem na Oude Kwaremont, před prvním průjezdem Paterbergu a Koppenbergu.