Bahrain Victorious nechal své největší hvězdy připravovat se na jiné závody, takže ve výběru chybí Matej Mohorič, Pello Bilbao, Santiago Buitrago, Jack Haig i Wout Poels, ale ambice má i tak dost velké. Lídry pro celkové pořadí Carusa a Tiberiho, a dále sprintera Bauhause, doplní Rakušan Rainer Kepplinger, Italové Eduardo Zambanini a Andrea Pasqualon, němec Jasha Sutterlin a Nor Torstein Traeen. 

Jedničkou týmu je teprve dvaadvacetiletý Tiberi, který skončil třetí na Tour of the Alps, v kopcích se mu v poslední době daří a v časovce byl vždy velmi silný, však je také juniorským mistrem světa v této disciplíně. A právě časovky budou na letošním Giru velmi důležité. 

„Je to moje první Giro, takže pro mě, jako italského cyklistu, je to opravdu sen! Na Giro jsem chtěl od chvíle, kdy jsem začal jezdit na kole, takže jsem opravdu dojatý, že budu s fanoušky, těmi u silnice i s těmi, kteří se dívají v televizi. Jsem hrdý Ital, takže jsem nadšený a velmi emotivní z toho, že jsem tady, a také velmi hrdý na to, že mi tým věří a udělal ze mě lídra,“ říká Tiberi. 

1158868674.jpg

Nebude to však jen na něm, stále je v záloze Caruso, který sice letos v žádném závodě nezářil, ale ve 36 letech dobře ví, jak se na velký závod připravi. A v první desítce na Grand Tours skončil už čtyřikrát. Tlak z Tiberiho a Carusa by mohl trochu sejmout i Phil Bauhaus, kdyby se mu podařilo vyhrát jednu ze sprinterských etap. „Musíme vyvážit síly, které máme v Bauhausovi na rovině a v Tiberim a Carusovi v horách. Rádi bychom s Philem vyhrávali etapy a také si vedli dobře v celkovém pořadí. Máme schopnosti a jezdce, abychom mohli konkurovat ve sprinterských etapách i celkově. Nechceme naše cíle příliš tříštit, takže se budeme snažit využít silných stránek ostatních týmů v náš prospěch. Navíc Rainer je tak trochu divoká karta, nikdo ho moc nezná, takže s ním možná dokážeme překvapit,“ vysvětluje Gorazd Štangelj, sportovní ředitel týmu Bahrain Victorious.

Tým reálně neusiluje o celkové vítězství, protože v konkurenci Tadeje Pogačara tohle nemůže říct žádný jiný závodník nebo tým. Favorit na vítězství je jednoduše pouze jeden. Zato na druhé a třetí místo si dělá zálusk spousta jezdců. „Sníme o stupních vítězů s Antoniem nebo Damianem, ale budeme muset počkat, jak se to bude každý den vyvíjet. Stát se může cokoli a je třeba se od začátku soustředit,“ uznává Štangelj. 

1151596110.jpg

Všichni musí být připraveni od první etapy, protože už v prvních dvou dnech se očekává Pogačarův frontální útok. „Začíná se tvrdě od prvního i druhého dne. Třetí etapa je jasný sprint. Pak už je vše velmi otevřené. Na začátku můžete ztratit spoustu času, takže musíme být na správném místě a investovat síly do celkového pořadí  už od soboty a zároveň se ujistit, že tam můžeme být pro Phila. Druhý týden, i když není nikterak jednoduchý, je přímočařejší, ale třetí týden je extrémně obtížný.“