V posledním, sedmém dějství 159 km a opět "jen" 1443 výškových metrů. Jenže většina koncentrována do závěrečného okruhu s náročným přibližně kilometrovým kopcem blížícím se k 7% průměrného sklonu, který se jel šestkrát.

Zprvu odjel čtyřčlenný únik, z něhož nejdéle vydrželi do mety 35 km před cílem dva nejodolnější, zástupci devo týmů Soudal-Quick Step a Uno-X. 

66322c3a7fccb.jpg

Pak přišly na řadu cílové okruhy a tam už to byl souboj na ostří nože, z něhož se vykrystalizovali toho dne nejlepší. Jako první dorazila sedmičlenná skupinka, z níž se rekrutovaly stupně vítězů, které obsadili mladíci z devo týmů Visma-Lease a Bike, Soudal-Quick Step a Groupama-FDJ. 

S pětivteřinovou ztrátou byla klasifikována další dvanáctka jezdců, v níž na konečném 12. místě dorazil Jakob Söderqvist a hned za ním Dan Turek. Zatímco Švéd z devo týmu Lidl-Trek měl dostatečný náskok, aby uhájil první pozici, pětivteřinová ztráta znamenala pro věkově nejzkušenějšího jezdce letošní sestavy ATT Investments Dana Turka sestup o dvě místa na konečné šesté. Na pátého mu chyběly 3, na čtvrtého 8 a na třetího 16 vteřin. Naopak desátý už na něj ztrácel 51 vteřin. 

66324a4967617.jpg

Pokud vyjdeme z faktu, že soutěž jednotlivců je nejprestižnější, pak kluci z ATT Investments předčili mj. devo týmy Alpecin-Deceuninck, Arkéa-B&B Hotels, Astany, Decathlon AG2R La Mondiale, dsm-firmenich PostNL, Groupama-FDJ, Intermarché, Lotto Dstny i Q36.5. Možná tenhle údaj je nejprůzračnější výpovědí o hodnotě dosaženého výsledku!

Dan Turek: "Ani pořádně nevím, jak se mi to povedlo. Nohy se postupně rozjížděly. Kluci mi byli po ruce. Hlavně včera a dnes, to bylo top. Ačkoli to dnešní finále nebylo stavěné na mě, tak jsem velmi spokojený s tím, jak jsem tam jel. To, že borec z Arkey vypustil 20 metrů před cílem, vznikla tam díra a rozdělil to, je samozřejmě škoda, ale beru to tak, jak to je. Když jsme sem jeli, tak jsme si říkali, že top deset by byla totální pecka. Takže šesté místo a k tomu čtyřikrát do deseti v etapách je totálně nad očekávání. Startovka byla extrémně kvalitní. Každý den totální řezanka! Když se koukneme na výsledky předešlých ročníků, tak lidi, co tu zajeli, chodí do World a ProTeams.  Co se mě týče, řadím tenhle výsledek mezi tři nejvýznamnější v celkové klasifikaci za celou svou dosavadní kariéru!"

Dan se s námi neváhal podělit i o výkonnostní ukazatele v průběhu téměř čtyřhodinového závodu, z nichž je zároveň dobře patrné, co se dělo v poslední hodině.

IMG-20240501-WA0002 (1) - kopie.jpg

IMG-20240501-WA0002 (1).jpg

IMG-20240501-WA0002 (2) - kopie.jpg

Jarda Friede: "Extrémně náročný cílový okruh, totálně na férovku. Každý tam lítal, co mohl. Kluci vzorně pracovali pro Dana tak, jak jsme byli domluveni. Celkové šesté místo považuju za hodně dobré a beru ho všema deseti. V tak náročném závodě a v tak těžké konkurenci, kde o nějaké náhodě nemůže být ani řeč, je to velký úspěch. Jsem z kluků doslova nadšený, co předvedli v průběhu všech etap, jak se posléze obětovali pro Dana, který jim to oplatil svým výkonem a umístěním. Misi Bretaň považuju za splněnou na sto procent. Kdyby mi někdo před startem řekl, že budeme čtyřikrát do deseti a přivezeme celkové šesté místo v závodě, kde se neustále závodilo a to umístění bylo opravdu vybojované, tak bych to považoval za snovou předpověď. Fantastická atmosféra, výborně zorganizovaný závod a pro nás fakt bomba!"