180 km a "jen" 1537 výškových metrů. Jenže pořád nahoru dolů a zvláště pak na cílovém okruhu, kde bylo jedno nijak hrozivé stoupání, které se jelo 6x a naposledy bezprostředně po něm následoval cíl. Jako obvykle úzké venkovské cesty a dnes navíc nepříjemný déšť.

V prvním z denních úniků mezi šestnácti uprchlíky měl ATT Filipa Řehu, který si dojel i pro pár bodíků na jediné vrchařské prémii na 50. km. Už v tomto úniku byli přítomni ti, kteří na konci etapy obsadili kompletní pódium.

662cece73bdc3.jpg

Únik byl ale zhruba po 80 odjetých km dostižen a následně vznikl další. Byl čtyřčlenný a nechyběl v něm znovu dres ATT Investments, který tentokrát propagoval Dan Turek. To propagoval berme doslova, protože v dalších kilometrech až do cíle patřil k těm, kteří nespekulovali a na tempu se patřičnou měrou podíleli, což se mj. promítlo do 4. a 2. místa (2 bonifikační vteřiny) na rychlostních prémiích.

Tuhle čtveřici poté dostihlo dalších 11 jezdců. Z ní v posledních 10 km opakovaně nastupoval švédský závodník z týmu Lidl-Trek Future Jakob Söderqvist, až se na čele osamostatnil, vyhrál etapu a šel do "žlutého", tedy v místním originále zeleného s bílým pruhem. Za ním dorazila o 29 sekund později dvojice jezdců a za ní o dalších 20 devítka, v níž si zajistil v těsném spurtu 7. místo Dan Turek. A stejná pozice mu patří i v průběžném pořadí.

Na lídra závodu ztrácí 57 vteřin, ale před desátým má náskok 46. Zbývají sice ještě čtyři etapy, ale pozice je to nadějná a skýtá i mnohé příležitosti.

GMKi1htXcAEO6Bn.jpg

Detailněji nám rozklíčoval etapu ze svého pohledu Dan Turek: "45 minut se nastupovalo, než odjel první únik s Filipem Řehou. Pak začalo pršet. Když byl únik dojet, přibližně 60 km před cílem jsme s Matúšem vzali ve 40 lidech kruháč z druhé strany, než to nasměroval motomaršál, a vyplatilo se. Po opakovaných nástupech, v nichž jsme se prostřídali s Matúšem, jsme odjeli ve čtyřech lidech. Po 15 km nás dostihla další skupina. A nikdo další nás už nedojel. V závěru jsem špurtil o 4. místo, od 4. do 7. to bylo na foto finiš. Včera Šimon 10., dnes já 7. Tak uvidíme, kdo to vylepší (úsměv). Computer mi ukázal 3:52 hod., 46,3 průměrnou rychlost a 317 průměrných wattů."

Jarda Friede: "Cílem bylo dostat se do úniku, získat nějaké bonusové vteřinky a přijet na cílové okruhy vepředu, abychom měli dobrou pozici na dobré umístění. Sedmé místo v tak prestižním a těžkém etapáku považuju za super."

Po opravě pořadatelů je Dan průběžně 6. se ztrátou 57 sekund na Söderqvista.