Standardní scénář tady v Bretani. Necelých 2 tisíce výškových metrů by hrůzu budit nemělo, zato úzké venkovské cesty, technické průjezdy městy a městečky, horizontálně i vertikálně členitá trasa komplikace plodit mohly. Alespoň že nepršelo.

Brzy se vytvořil čtyřčlenný únik, ale byl dostižen daleko před cílem. Následovaly četné nástupy a mnohočetné pokusy o únik, které ale neměly vesměs příliš dlouhého trvání.

GMVESx5XAAAQJ8K.jpg

Až ten 20 km před cílem, do něhož se dostal Dan Turek. V osmičce, v níž tempo komplikoval jezdec Lidl-Trek, protože nepotřeboval ohrožovat vedoucí postavení svého kolegy Söderqvista, většina, jíž mj. tvořili zástupci devo týmů Lotto-Dstny, Decathlonu, Uno-X i Q36.5, zájem na úspěšném dokončení úniku měla. A Dan Turek patřil k největším tahounům.

V závěru se peloton přiblížil na těsný dostřel, když musel pracovat i průběžný lídr, ale nestihl to. Vliv na to už neměl ani hromadný pád, který se udál ani ne 50 metrů před cílem v pravotočivé zatáčce. Podíl na tom měla s velkou pravděpodobností předcházející několikasetmetrová rovinka, kde tedy sprintující jezdci nabrali hodně vysokou rychlost. 

662f7ae00b3ac.jpg

Jarda Friede: "Kluci měli za úkol, aby před nájezdem na cílové okruhy byli vepředu a zkusili se dostat do nějakého úniku a pohlídat Danovi jeho umístění. To splnili a podařil se i záměr být v úniku. Za mě super, kluci byli aktivní, velké představení našeho týmu na takto velkém závodě. Jsou před námi sice ještě dvě etapy, ale doteď se tu ukazujeme ve výborném světle. Jsme vidět, čtyřikrát do desítky, dvakrát v úspěšném úniku. Kaňkou na tom dobrém je, že Kašpi (Honza Kašpar) měl defekt, když jsme mu vyměnili zadní kolo, tak mu následně ušel předek, než jsme se k němu dostali, hodně ztratil, tak doufáme, že z toho nebude limit. Byla by to velká škoda pro něj i celý tým. Dominik se ještě zamotal do pádu, ale nebyl ani na zemi."

Následně přišla dobrá zpráva, Kašpi chytil přes 18 minut, ale limit stihl!

Dan Turek: "Závěrečné okruhy byly na úzkých cestách. S klukama jsme si vytvořili dobrou pozici, dvě a půl kola do cíle vyšel super moment, kdy jsem odjel ve třech lidech, pak si nás dojelo dalších pět a bylo hotovo. Rychle jsme si udělali velkej náskok, pak nás začali sjíždět, ale už bylo pozdě. Ze závěru jsem trochu naštvaný, pěkně jsem si je před finišem nasál a že pojedu, jenže se přede mnou zakymáceli, na sekundu jsem přestal šlapat a bylo po bedně. Každopádně už asi musím jet na GC (úsměv)."

Pozn.: Původně rozhodčí uvedli ve výsledkové listině Dana na třetím místě, ale několik hodin po skončení etapy výsledky opravili a Dana sesunuli na průběžné 4. místo.