loading...

Už v roce 2023 získal SRAM významné postavení na nejvyšší závodní úrovni, když začal podporovat tým Jumbo-Visma, který vyhrál všechny tři Grand Tours. A zdá se, že dobré týmy si vybírá i nadále. Na vzestupu by totiž měly být sestavy také Lidl-Trek a Bora-Hansgrohe.

Spojení značek SRAM a Specialized je dlouhodobě mimořádně úspěšné v ženském pelotonu díky týmu SD Worx a nově vstupuje do mužské WorldTour. Jezdci Bory už jezdí na svých S-Worksech Tarmac SL 8 s kompletní sadou Red AXS, ale SRAM nedodává týmu vše, co by mohl, protože Bora zůstává věrná zapleteným kolům Roval (značka Specializedu) a na fotografiích je kolo Primože Rogliče vybaveno pedály Shimano. 

20231122_BikeBuild24-02453.jpg

Pod SRAM patří výrobce zapletených kol Zipp, která ve WorldTour jezdí pouze Movistar a také výrobce pedálů Time, které používá Lidl-Trek. A od roku 2022 SRAM vlastní i výrobce GPS navigací a cyklopočítačů Hammerhead, které jsou od letošního roku na kolech jezdců Bory. Konkrétně model Karoo 2. 

Pro většinu závodníků týmu Bora-Hansgrohe bude SRAM novinkou, protože profesionálnímu pelotonu dominuje Shimano, ať už v roli oficiálního sponzora, nebo pouze dodavatele komponentů. "Už se moc těším, až budu příští rok jezdit na SRAMu," říká Jai Hindley, vítěz Giro d'Italia a jeden z lídrů německé sestavy. "Už jsem měl možnost testovat sadu Red AXS a jsem s ní opravdu spokojený. Zejména možnost použít v některých závodech nebo etapách jen jeden převodník může být podle mého názoru velmi přínosná."

20231122_BikeBuild24-02544.jpg

"Od prvního dne jsme cítili plné nasazení společnosti SRAM, což nám dodalo velkou důvěru v naše partnerství," říká vedoucí technického oddělení týmu Gerd Kodanik. "Po technické stránce jsme v posledních letech zaznamenali u společnosti SRAM obrovský vývoj. Jednou z věcí, kterou chci opravdu vyzdvihnout, je široká nabídka převodů. Pro každého jezdce a každý závod máme individuální a velmi specifické možnosti nastavení. Systém SRAM jsme testovali v mnoha různých podmínkách a prostředích - od dlažebních kostek až po deštivé a slunečné počasí. Na spolupráci se moc těšíme," dodává Kodanik.

Rogličův Tarmac SL 8 kromě komponentů SRAM a Hammerhead doplňují karbonová řídítka Roval, sedlovka a sedlo Specialized a omotávka Supacaz.