Dnešní první 175 km dlouhou klasikářsko-sprinterskou etapou z Le Genest-Saint-Isle do Ambrières-les-Vallées odstartoval francouzský čtyřetapový Boucles de la Mayenne (2.Pro).

Mayenne je jeden z francouzských departementů i stejnojmenná řeka. Rozkládá se na severozápadě země mezi městy Rennes a Le Mans. Střediskem je město Laval.

Startují tu všechny domácí World týmy a s nimi ještě DSM a Intermarché. Je tu i Gazprom, Alpecin a Kern Pharma, ale žádný český cyklista.

25 km po startu se konečně podařil denní únik. Vyprovokoval ho Maxime Urruty z kontinentálního týmu Roubaix, přidalo se k němu pět dalších, přičemž nám nejznámější byl Philipp Walsleben z týmu Alpecin. Byl tu i jeden z nejlepších jezdců Kern Pharma Roger Adriá. Každý z nich vyhrál po jedné ze dvou dnešních sprinterských prémií. Svého zástupce tu měl ještě Cofidis, Burgos a St. Michel

Urrutymu šlo o vrchařské prémie, jichž se na trase nacházelo pět, a všechny si přivlastnil.

Peloton dovolil uprchlíků maximum něco přes 5 minut. Od 130. km začal jejich náskok rychleji klesat.

Na sjíždění se podílelo vícero týmů, ale největší motivaci měli cyklisté Groupama-FDJ, jelikož si vezli ve svém středu jednoznačného favorita hromadných dojezdů Arnauda Démara.

Ale pozor: dojezd nebyl pro rovině, posledních 300 metrů se mělo odehrát ve stoupání.

V závěru přestávalo být jisté, zda to má peloton dobře spočítané, jelikož 10 km před cílem činil odstup 1:20. A z první skupiny se začalo útočit. 7 km před cílem jela na čele dvojice Rubio (Burgos) a Walsleben se stále stejným náskokem!

A jak se v cíli ukázalo, sílu úniku dnes hlavní pole podcenilo. Do posledního kilometru najelo vedoucí duo s náskokem 20 sekund. Pak zaútočil Walsleben a Rubio Hernandez už odpověď nenašel. Vítězství pro německého cyklistu v dresu Alpecin-Fenix!

Rubio to ještě stihl na druhou příčku před sprintujícím Démarem.