Dnes odstartoval 13. ročník Tour du Rwanda. Jde o osmi etapový závod kategorie 2.1. Závod přilákal jeden World Team a to Israel Start-Up Nation, i když nikoli ve špičkovém obsazení.

Z Pro Teams tu startuje tradičně italské Androni mj. s Jhonatanem Restrepem, který tu loni vyhrál čtyři etapy! Jsou tu i dva francouzské B&B a Total Direct. Kupodivu v sestavách s velmi známými jmény, jako je Pierre Rolland či Alexis Vuillermoz.

Zbytek do celkového počtu 15 týmů tvoří kontinentální celky z Afriky, Belgie (Tarteletto), Malajsie (Terengganu), USA (Wildlife), Německa (Bike Aid) a Kolumbie (Medellin) a tři africké národní týmy.

Jezdí se tu ve vysokých nadmořských výškách i dost nad 2.000 metrů a etapy jsou vesměs profilově náročné.

Vloni závod vyhrál Natnael Tesfatsion (aktuálně Androni), který ale prvenství obhajovat nebude. Rok předtím Merhawi Kudus (Astana) před Reinem Taaramäe (Intermarché) a Matteo Badilattim (Groupama FDJ).

Dnešní etapa měřila 116 km. Na 40. km museli cyklisté překonat vrchařskou prémii 3. kategorie a pak najeli na okruh, který obsahoval nepříliš náročné stoupání a to si dali 10x, přičemž cíl byl do mírného kopce. Etapa na rozjetí.

Do cíle skutečně dorazil početný peloton a z něj byl nejúspěšnější Brayan Sánchez z Medellinu, 26letý Kolumbijec, který většinu své dosavadní kariéry odjezdil v domácích kontinentálních týmech, pouze rok 2018 strávil v ProConti americkém Hollowesko. Na Vuelta a Colombia, která skončila 25. dubna, vyhrál dvě etapy a vrchařskou soutěž.