Brno - Mikulov - Brno je také závodem Českého poháru ŠKODA CUP, proto mezi vybranými týmy nechybí celkem osm českých sestav. Vítězství z prvních dvou ročníků obhajuje tým Elkov Kasper a jejich lídr Adam Ťoupalík. Mezi velké favority patří díky své výbušnosti také letos, ale konkurence je rok od roku větší, rozhodně to proto nebude mít snadné. Ťoupalíka doplní zkušení týmoví kolegové Jan Bárta, exmistr republiky na silnici Štěpán Zahálka, mistr republiky v cyklokrosu Michael Boroš a mladíci Daniel Mráz a Brňan Štěpán Telecký.

Špičkovou sestavu s Jakubem Otrubou a Danielem Turkem v čele postaví ATT Investments. Turek dojel v roce 2021 na druhém místě. Nebezpečný bude také Maďar Márton Dina. ATT Investments byl v obou předchozích ročnících třetí, před dvěma lety zásluhou Karla Camrdy a loni díky Janu Kašparovi, oba jsou připraveni i letos. Šestým do party je Tomáš Jakoubek, který má v posledních týdnech skvělou formu. 

V obou ročnících patřili mezi hlavní protagonisty polští cyklisté a to především z týmů HRE Mazowsze Serce Polski a Voster ATS. Jakub Kaczmarek z HRE Mazowsze byl loni jedním z nejaktivnějších, zaútočil ve výjezdu na Žlutý kopec a dokončil na druhém místě za Ťoupalíkem. V sestavě Vosteru je nejznámějším jménem Maciej Paterski, účastník Giro di Italia, vítěz jarní klasiky Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš a jeden z nejzkušenějších závodníků v celém startovním poli.

Nepochybně zajímavá je účast národního týmu Izraele a především start Itamara Einhorna. Současný izraelský šampión je členem Pro Teamu Israel - Premier Tech a vynikajícím sprinterem, v kopcovitém profilu závodu však mezi favority nepatří.

Od našich jižních sousedů přijedou dva silné týmy. Za Felbermayr Simplon Wels se ke startu postaví i Čech Michael Kukrle, australský cyklista Adam Hansen, rekordman v počtu absolvovaných Grand Tour v řadě za sebou, bude naopak ozdobou týmu WSA KTM Graz.

Na 188 kilometrů dlouhou trať vyslaly své mladé talenty také tři velké profesionální týmy, poprvé se představí EF Education NIPPO s Jakubem Ťoupalíkem a Novo Nordisk. Do Brna se pravidelně vrací italský celek Friuli ASD, který slouží jako farma týmu Bahrain Victorious. Jejich jedenadvacetiletý závodník Ital Davide De Cassan je skvělý vrchař a letos patří k nejlepším v kategorii U23. Loni se pokoušel o dlouhý únik ještě před nájezdem do posledních 60 kilometrů. Pokud bude letos více šetřit silami, rozhodně patří k favoritům.

Brno - Mikulov - Brno odstartuje v neděli 23. července z velodromu TJ Favorit Brno ve 12:25. Cíl je očekáván okolo 17. hodiny na dělovém bastionu na hradě Špilberk. Také letošním roce převzali nad závodem záštitu primátorka města Brna JUDr. Markéta Vaňková a hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich.

Seznam přihlášených týmů:

AC Sparta Praha, ATT Investments, ČEZ Cyklo Team Tábor, Elkov Kasper, Forman profiq Cinelli, Regionální tým Příbram, TJ Favorit Brno, TUFO Pardus Prostějov (všichni Česko), Santic Wibatech (Německo), Epronex Bike Hungary, Lotus Team Sportegyesület (Maďarsko), Izraelský národní tým, Cycling Team Friuli ASD (Itálie), Stichting Universe Cycling Team (Nizozemsko), HRE Mazowsze Serce Polski, Lubelskie Perla Polski, Luks Trójka Piaseczno, TC Chrobry Głogów/Scott, Voster ATS Team (všichni Polsko), Felbermayr Simplon Wels, WSA KTM Grac p/b Leomo (oba Rakousko), CLN Cycling (Svýcarsko), Dukla Banská Bystrica, Region Bratislava, Region Trenčín, RRK group Pierre Baguette Benzinol (všichni Slovensko), EF Education NIPPO Development, Team Novo Nordisk Development (oba USA)