182 km dlouhá etapa začala slavnostně cestou na ostrý start, kdy se před pelotonem pohyboval jízdní oddíl maďarských husarů.

Do etapy nenastoupili dva cyklisté belgického Bingoal-Wallonie Bruxelles, kteří se zranili při včerejším pádu na začátku cílové rovinky. Boris Valée si zlomil pánev a Franklin Six ruku. Vedoucí muž průběžné klasifikace Jon Aberasturi (Caja Rural) byl také v tomto pádu, ale v závodě pokračoval.

Nehodu utrpěl i fotograf na motorce, srazilo je civilní auto. Fotograf zlomenina žebra a zranění ruky, řidič motocyklu zlomený kotník. Poškozená výbava fotografa a motorka. Fotograf pokračuje v práci!

Půl hodiny po ostrém startu etapy, která se celá odehrála na rovině, v otevřeném prostoru mezi nekonečnými lány kukuřice, se vytvořil pětičlenný únik, kde byl mj. Hofstede z Jumbo-Visma, kterého zajímaly rychlostní prémie a udělal to tak, že všechny tři vyhrál. Přestože ta poslední byla jen 20 km před cílem. Společně s ním pracovalo v úniku po jednom borci Uno-X, Komety, Sport Vlaanderen a Vorarlberg.

Za první hodinu ujeli 48,2 km a jejich náskok činil 6:15. Od té doby postupně klesal a jak už to chodí v současné cyklistice s blížícím se cílem stále rychleji. Ke konci všichni účastníci úniku cenili zuby maximálním úsilím a vyčerpáním, jediný Hofstede měl výraz klidu a míru. Byl to on, kdo ještě chvíli osamoceně švihal před letícím balíkem, který vedly především dva týmy, které měly včera v cíli prvního a druhého muže na pásce: CCC a Trek.

6 km před cílem na široké silnici se na čele objevily dresy Elkov Kasper. Nejdřív si své odpracoval Matěj Zahálka, toho vystřídal Michal Schlegel a po něm Michael Kukrle. Jenže ten zjistil, že za sebou nemá Kaňkovského a z čela zmizel. Karel Hník se těchto soubojů neúčastní, takže ho bylo možno spatřit v závěru pelotonu, kterak soustředěně směřuje do cíle další rovinaté etapy, aby byl v pořádku a bez časové ztráty připraven na tu poslední, kde by měl být nejlepší z týmu.

Lojza prostřednictvím facebooku vzkázal, že do toho dnes dá všechno. Což udělal.

Tři kilometry před cílem si na čelo najel Mitchelton-Scott za asistentce Trek-Segafredo a CCC. Kolem desáté až dvacáté pozice bylo vidět dres mistra České republiky Adama Ťoupalíka, jak si na zadním kole veze Aloise Kaňkovského a zručně ho vyváží k čelu pelotonu.

Jenže pár stovek metrů před cílem byli naši cyklisté zavřeni u bariéry z plůtků, Alois Kaňkovský vyvěsil a to byl konec i pro Adama Ťoupalíka.

Rozdali si to tedy borci z World Tour. Jen těsně podlehl Mareczkovi sprinter Mitcheltonu Kaden Groves a díky bonifikacím se ujal vedení v průběžném pořadí.

„Snažili jsem se rozjet spurt pro Kaňoura, ale rychle se to v závěrů přesýpalo a bohužel jsem tam zůstali zavření. Zkusili jsem to táhnout dál, ale na posledním kilometru se to zavřelo znovu u bariéry a už nebylo, jak se dostat dopředu, a ani nebyl důvod riskovat ve spurtu o dvacáté místo,“ popsal závěr etapy dnes nejlepší z týmu Elkov Kasper 26. Adam Ťoupalík. 

Jakub Mareczko: "Dnes náš tým pracoval hodně tvrdě, byla to úžasná týmová práce, což nám pomohlo dostihnout únik. Nakonec se všechno seběhlo dokonale.“