Přestože třetí, nejdelší etapa (203 km) závodu Okolo Polska byla hodně kopcovitá: obsahovala čtyři vrchařské prémie první a tři druhé kategorie, do cíle dojela početná první skupina.

V úniku dne se ocitli Patryk Stosz (Polsko), Kamil Gradek (CCC) a Van der Hoorn (Jumbo). Dělili se o prémie, nejpilnějším sběratelem na vrchařských prémiích byl Kamil Gradek, takže si zajistil puntíkatý dres.

Čelo pelotonu skoro neopustili jezdci Deceuninck-Quick Step. Uprchlíci byli dojeti 30 km před cílem. Hned nato nastoupil Nathan Haas (Cofidis) a vedl si dobře: 25 km před cílem měl náskokem 40 vteřin, po dalších 10 km 55 vteřin.

Jenže cyklisté v bílo-modrých dresech Deceuninck-Quick Step (viz titulní snímek) ho podle očekávání sjeli. Stalo se tak 7 km před cílem. Jelikož se závěr jel na okruhu, který obsahoval jedno stoupání a i cíl byl do mírného kopce a Deceuninck jel ostré tempo, početná čelní skupina trochu prořídla.

6 km před cílem se na čele srovnala sestava Ineosu. Na metě 2 km to do stoupání zkusil sólově borec Groupama-FDJ, ale po kilometru byl dojet hlavně zásluhou Ineosu. Vepředu se s přehledem pohyboval Jakob Fuglsang, nešlápl zbytečně, ale vše kontroloval.

Pak se na čele objevilo trio UAE. Jenže 300 metrů před cílem nastoupil Richard Carapaz (Ineos) a vytvořil si náskok, který vypadal jako rozhodující. Jenže i jemu docházely síly a naopak vzadu se zvedli ti, kterým ještě nějaké zbyly. Jim vévodil Diego Ulissi (UAE) a právě před ním Carapaz uhájil vítězství jen těsně a s maximálním vypětím.

Groupama-FDJ přeci jen nepřišla úplně zkrátka: Rudy Molard si na třetí pozici dojel pro stupně vítězů.

Jelikož se Mads Pedersen nedokázal udržet v první početné skupině, zítra oblékne žlutý dres dnešní vítěz: Richard Carapaz.

Všichni favorité celkového pořadí dojeli v přední skupině, nejhůř z nich na tom jsou po této etapě Wout Poels na 37. místě se ztrátou 17 vteřin a McNulty na 48. místě s mankem 41 vteřin.

Zítřejší etapa, při níž bude potřeba zdolat osm horských prémií první kategorie a cíl je do dlouhého kopce, s velkou pravděpodobností rozhodne o celkovém vítězi celého závodu. Kandidátů je stále téměř čtyřicet.