Třetí etapa měřila 117 km a start i cíl měla ve Schleizu. Z pohledu nastoupaných metrů zatím nejobtížnější: 1660. A co se týče klimatických podmínek, opět žádné Lurdy: zapršelo, 12 stupňů.

Odjela čtveřice, kde nejznámější a nejnebezpečnější byla Nizozemka Kirsten Wild z německého týmu Ceratizit. Ztrácela totiž po včerejší etapě na vedoucí Norsgaard 3:39. A maximum, které jim hlavní pole dovolilo, činilo za polovinou etapy 8 minut!

Jenomže dvě z dívek v úniku se rekrutovaly z domácího amatérského týmu, postupně jim docházelo, a tím pádem rychle docházel i náskok. 20 km před cílem bylo po úniku, ovšem nedojel ho celý balík, ale jen zhruba 25členná skupina, z níž zaútočily dvě závodnice.

Takže 15 km před cílem se na čele vytvořila tříčlenná skupina, v níž byla Němka Liane Lippert (DSM), Nizozemka Lucinda Brand (Trek) a světe div se, stále Kirsten Wild. Jenomže to bylo její poslední vzepětí. Celodenní úsilí se podepsalo a ze skupiny odpadla zpět do druhé.

Brand ztrácela po včerejšku na 3. místě 12 a Lippert na 6. 17 sekund! A 5 km před cílem měly k dobru 25 sekund. A bylo nutno kalkulovat i s bonifikacemi.

500 metrů před cílem, kdy se po 2 km stoupání silnice opět narovnala, zaútočila Brand. A na rozdíl od Lippert jí to jen těsně vyšlo! Na záda jí totiž dýchaly Norsgaard a Kopecky.