Tour du Limousin je letitý podnik, v němž v naprosté většině případů dominovali domácí cyklisté. V posledních třech letech to byli postupně Vuillermoz (AG2R), Edet (Cofidis) a Cosnefroy (AG2R). Loni za Cosnefroyem dokončili na stupních vítězů výhradně Francouzi: druhý Calmejane (Total) a třetí Martin (aktuálně Cofidis).

Závod se jede ve středozápadu Francie v regionu Nová Akvitánie, jehož sídlem je město Limoges, kde také závod poslední etapou skončí. Jde o region ležící na úpatí Centrálního masivu a podle toho také vypadají profily etap. Jsou si velmi podobné. Neobsahují sice extrémní alpská stoupání, ale dostatečný počet klasifikovaných kopců, sice kratších a nepříliš strmých, ale zato se jede v podstatě stále nahoru dolů.

Co je na etapách ještě zajímavé, je fakt, že všechny závěry etap, jejich poslední kilometr, vede do spíše mírného, ale přeci jenom stoupání. Takže pravověrné sprintery abychom špendlíčkem hledali. Závod je tak určen nepříliš těžkým univerzálům, kteří dokáží přejet větší množství kratších stoupání a v závěru to dát na sílu do cílového zvedáku.

Jak vidno z titulku, jde o závod až třetí kategorie, takže úplně špičková konkurence se tu neschází. Pět WT týmů, samozřejmě všechny francouzské: AG2R, Cofidis, Groupama-FDJ a s nimi Sunweb a UAE. Dále 12 ProConti a tři Conti týmy.

Lídrem FDJ bude David Gaudu - v poslední době korunní princ Thibauta Pinota - který se tu bude připravovat na Tour de France.

Úplně nejsilnější sestavu sem veze UAE. I když při pohledu na nominaci lehce znejistíte. Lídrem je Rui Costa, čerstvý šampion Portugalska v hromadném závodě, kterému by přesně tento typ etap měl vyhovovat. Což na jaře prokázal jak v Saudské Arábii (3.), tak na Algarve (4.) Po pauze se objevil na Okolo Polska a 10. místem potvrdil, že formu z jara si udržel. Měl by to být favorit číslo jedna.

S ním sem přicestoval i Brandon McNulty, který si vedl skvěle na jaře v Argentině (4.) i Andalúsii (7.), ale po restartu, v Polsku i na Lombardii, nic moc. I jemu by mohl profil etap vyhovovat. To je zatím O.K. Jenže oni sem berou i sprintery a to hned dva nejlepší: Gaviriu a Philipsena. K nim dvorního rozjížděče Richezeho. Pravděpodobně potřebují do nohou dostat sílu v kratších kopcích.

Jediný Marcato je v širší nominaci na Tour. Giro by měl jet Gaviria, Richeze a McNulty. Costa ardenské klasiky a potom společně s Philipsenem Vueltu.

Ať je to, jak je to, papírově vypadají nejsilnější, a to s viditelným odskokem.

Eurosport tento závod ve vysílacím programu neuvádí.

Stupně vítězů 2019: Calmejane, Cosnefroy, Martin.