Táchira je jeden ze 23 států Venezuely. Leží na západě této jihoamerické země při hranicích s Kolumbií.

Na startu letošního ročníku stanulo 147 cyklistů, z nichž 86 bylo domácích. Druhou nejpočetnější národností byli Kolumbijci, kterých se postavilo na start 36. S výjimkou 8 Evropanů pocházeli i ostatní cyklisté z Jižní Ameriky.

Startovní listina obsahovala 4 kontinentální týmy, ostatní byly buď klubové nebo národní. Z nám známých a nejvýše postavených v kategorii ProTour tu byly italské Androni Giocattoli a Bardiani.

První a poslední etapu vyhráli borci Androni: Malucelli, resp. Pealud. Celkový vítěz ovládl hned tři z celkových osmi etap.

Jednu, časovku jednotlivců, si připsal i 44 letý Óscar Sevilla, který celkově dokončil hned za Camposem na druhé příčce.

Ti, co si více pamatují, vědí, že Sevilla jezdil v minulosti v nejvyší divizi za Kelme, Phonak a T-Mobil a v jejich sestavách absolvoval celkem 13 Grand Tours, přičemž nejlépe dopadl v roce 2001 na španelské Vueltě, kde obsadil druhé místo. Byl to ročník, který na 16. místě konečné klasifikace dokončil Tomáš Konečný.

Jak už to v této části Jižní Ameriky chodí, etapák byl hodně kopcovitý, plná polovina etap končila náročnými vrchařskými dojezdy.