Závod se skládá ze čtyř etap. Všechny jsou hodně zvlněné, u dvou posledních je vyšší předpoklad hromadného dojezdu, ale i v nich mají velkou šanci těžší klasikáři s dobrým závěrem, jakými jsou například právě Kristoff nebo Mads Pedersen (Trek – Segafredo).

Nejtěžší etapa je na pořadu hned první den. Končí totiž 5 km dlouhým nepravidelným stoupáním, které ve své první části obsahuje pasáže přesahující 10 % sklon. V druhé bude nutno nejprve od 140. do 170. km z celkových 186 vystoupat o víc jak 500 výškových metrů a i cíl je na vrcholu kilometrového stoupání o průměrném sklonu 7 %.

Startovní listina obsahuje 7 World týmů: UAE, Bora, Ineos, Jumbo, Lotto, DSM a Trek. S nimi dva Pro týmy (Sport Vlaanderen a Uno-X) a 10 kontinentálních týmů.

Silnou sestavu se posílá Jumbo – Visma. Společně s Vingegaardem startuje mj. také Foss, Bennett a do hromadných závěrů Mike Teunissen. Jedničkou Bora – hansgrohe bude nejspíš Ide Schelling, své by mohl v jednotlivých etapách předvést i Nils Politt. Ineos bude pravděpodobně sázet na schopnosti Ethana Haytera, podporovat ho budou mj. Castroviejo, Ganna či Rowe. V týmu DSM by mohl prodat svou aktuální formu Andreas Leknessund. Uvidíme, jak na tom bude v týmu Trek – Segafredo Mads Pedersen a zda se dokáže v hromadných závěrech prosadit Matteo Moschetti. Na domácí půdě bude mít mimořádnou motivaci nejlepší norský celek Uno-X v čele s bratry Hoelgaardovými.

Zatímco nedávno skončený Arctic Race se jel na samém severu Norska, Tour of Norway se odehraje na opačném koci této severské země.

Závod lze sledovat na Eurosportu.