53. ročník belgického jednorázového závodu, který měl start a po 192 km i cíl v Mont-sur-Marchienne, předměstí Charleroi, byl svým profilem určen především pro jezdce, kteří dokáží přejet středně náročné kopce a na konci dobře zaspurtovat. Jako je třeba Christophe Laporte (Jumbo-Visma), který tu vyhrál poslední ročník z loňského roku.

Úvodních 70 km posloužilo svou menší obtížností na "rozjetí", pak už se však najelo do terénu se spoustou sice kratších, ale často velmi strmých stoupání. 32 km před cílem pak cyklisté najeli na 10,8 km dlouhý okruh, který absolvovali 3x. Na jeho začátku se jim postavil do cesty 600 metrový výjezd o průměru 6,4%. Cíl byl pak umístěn na konci 2 km stoupavé pasáže, byť v jejím případě nešlo o extrémní záležitost.

Letošní ročník závodu, který se teprve v roce 2019 posunul do kategorie 1.1, přilákal na start velmi zajímavou konkurenci. Na start se postavily čtyři World týmy: Cofidis, Lotto-Soudal, Intermarché a Israel a pět Pro týmů: Alpecin, B&B, Bingoal, TotalEnergies a Arkéa. Je doplnilo 13 kontinentálních týmů a mezi nimi i AC Sparta Praha!

Největší ambice si mohli dělat v týmu Lotto-Soudal, jelikož jak Philippe Gilbert, čerstvý vítěz 4 Jours du Dunkerque, tak špičkový sprinter Arnaud De Lie, pro něhož profil závodu neměl být nepřekonatelnou překážkou, mohli myslet při aktuální výkonnosti na příčky úplně nejvyšší.

Šanci na dobrý výsledek měl mít ze Sparty při aktuální výkonnosti především Richard Habermann, pro něhož to byla trať, která by jeho cyklistickému charakteru měla vyhovovat.

Realita byla taková, že nikdo ze šestice Andrle, Brňák, Habermann, Horák, Otta a Ryba se ve chvíli, kdy se peloton začal na úzkých cestách a ve stoupáních dělit, nedokázal udržet v první skupině a posléze kolem 150. km byli rozhodčími odvoláni, jelikož závěr závodu se odehrával na okruh. Všichni sparťané se tedy přiřadili do skupiny 60 závodníků, kteří závod nedokončili. Byli mezi nimi mj. Niki Terpstra (TotalEnergies) či Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech). 

Závod vyhrál Andrea Pasqualon, 34letý Ital z týmu Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, kterému se podařilo těsně před páskou dostihnou Axela Zingle z Cofidisu. Třetí dokončil Philippe Gilbert.

Andrea Pasqualon první zprava