Centrem závodu se stalo městečko Nova Gorica. Jel se teprve druhý ročník. Loni vyhrál Fran Miholjevič, dnes člen Bahrainu, před Felixem Engelhardtem, dnes členem Jayco AlUla. 

Jelo se pět velkých a čtyři malé okruhy. Na 154 km činilo celkové převýšení 2120 metrů. Na startu 29 týmů po šesti lidech, většinou z úrovně Conti. Jedině Bardiani má licenci ProTeams.

České barvy tu představovala šestice Elkov-Kasper Lukeš, Neuman, Ťoupalík, Boroš, Obdržálek a Řeha, a také Martin Voltr ve slovenském RRK Group.

40 km před cílem jela na čele trojice z týmů mebloJOGI, XSpeed a Bardiani s náskokem 3:40 min. 15 km před cílem už jel na čele osamoceně Alex Tolio z Bardiani, který už má ve svých 22 letech na kontě účast např. na Lombardii či Strade Bianche. Za ním se dost nastupovalo, aktivní byli mj. mladíci z mládežnické zálohy Astany, ale jeho kolegové tyto pokusy poměrně úspěšně hlídali.

V posledních 10 km patřili k nejaktivnějším při systematickém sjíždění borci Elkov-Kasper, takže měli velký podíl na tom, že kilometr před cílem pod vrcholem posledního stoupání byl Ital dojet. Bezprostředně poté si nastoupil Adam Ťoupalík, do sjezdu šel s náskokem necelé stovky metrů a tuhle výhodu dokázal udržet jak ve sjezdu, tak v cílové rovince.

Adam tím pádem rozšířil svou letošní sbírku UCI bodů o dalších 40, takže jich má na kontě celkem 143 za sedm závodních dnů!

Trojice v úniku měla opravdu velký náskok a nebylo jednoduché se jim přiblížit. Původně jsme plánovali, že Filip Řeha nebo Jan Lukeš naskočí do úniku, ale v polovině závodu jsme museli taktiku přehodnotit a snažit se za každou cenu sjet únik. To se sice povedlo, ale bylo to opravdu na hraně,“ uvedl Adam na týmovém webu.

Na závěrečné okruhy se mnou zůstali vepředu Dominik Neuman a Michael Boroš. Kluci jeli tempo a já měl v plánu za to vzít v posledním kopci a vypracovat si co největší náskok. To se naštěstí povedlo. Když jsem si včera trať projel, tušil jsem, že by mi to mohlo sedět. Věděl jsem, že když zůstanu sám nahoře, musím mít rychlé jezdce co nejdál za sebou a jet co nejlíp z kopce, protože v dlouhé cílové rovince bych nemusel být nejrychlejší. Jsem rád, že se to povedlo přesně tak, jak jsme si to naplánovali,“ zhodnotil závod jeho vítěz.