Do denního únikyu 150 km dlouhé etapy z Freiburgu na vrchol Schauinslandu se pustilo 7 lidí. S jedinou výjimkou to byli opět zástupci třech domácích kontinentálních týmů. Výjimkou byl Harm Vanhoucke z Lotto-Soudal. Ten sice nebyl nebezpečný z pohledu celkového pořadí, ale coby specializací vrchař měl šanci na etapové vítězství.

Byl to také on, kdo se osamostatnil na čele ve chvíli, kdy se začalo stoupat k cíli. Když si ze stále se zmenšující čelní skupiny nastoupil Adam Yates (Ineos) a s ním držel krok Antonio Pedrero (Movistar), Vanhoucke se jich zachytil. Ale tempo Yatese bylo na něj příliš vysoké. Zanedlouho ho ale následoval i Pedrero.

Za Yatesem se vytvořila pětičlenná skupina, jejíž tempo udával Pello Bilbao (Bahrain). Jenže se mu vůbec nelíbilo, že za sebou táhne další čtyři lidí, kteří mu nestřídají. Takže zpomalil a jakoby si vystoupil z tempa, což jeho soupeře na chvíli ukolébalo. Hned nato ale v sedě zrychlil tak, že než někdo zareagoval, měl několik metrů náskok. A jelikož jel vysoké tempo, tak ostatní za ním začali taktizovat, kdo že ho bude stíhat.

Nejagilnější byl v tomto směru Georg Zimmermann (Inetrmarché), který se osamostatnil na třetí pozici. Dřel jako kůň, ale nakonec ho těsně před cílem předjeli Mauri Vansevenant (Quick-Step) a Ruben Guerreiro (EF Education), kteří si zaspurtovali o 3. místo. Prvořadě nešlo o umístění v etapě, ale přes bonifikační vteřiny o místo na pódiu v celkovém pořadí. Úspěšnější byl Belgičan.

Držitel červeného dresu Alberto Bettiol jel maximum toho, co mu jeho postava a specializace dovolovala. Ale to nestačilo, takže přišel i o místo v první desítce.

Adam Yates zaznamenal své letošní první vítězství a měl z něj nelíčenou radost. Před zítřejší závěrečnou etapou má na druhého Bilbaa náskok 30 sekund.

Etapa je docela kopcovitá, ale nic extrémního. Vypadá spíše příhodná pro klasikáře. První na ráně z klasikářů v průběžném pořadí je Bettiol, ale ten je až 14. se ztrátou 1:43 min. A Ineos tady má dostatečně silnou sestavu, zvláště Filippo Ganna má skvělou formu, takže by bylo velkým překvapením, kdyby přišli o celkové vítězství.

Všichni kluci věděli, že musíme brzy vyvinout tlak, spodní část stoupání byla mnohem strmější než závěrečná. Rozhodli jsme se, že pojedeme na plný plyn, bylo to dlouhé úsilí, ale nakonec to vyšlo,“ sdělil po etapě vítěz.