Adam Yates (Ineos Grenadiers) předvedl celkem jasně, kdo je nejlepším vrchařem na startu 100. ročníku Okolo Katalánska. Britský cyklista se několika útoky zbavil všech soupeřů a dojel s náskokem 13 sekund před Estebanem Chavesem (BikeExchange) a 19 sekund před Alejandrem Valverdem (Movistar).

Další favorité ztratili víc. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostal o 31 sekund, Hugh Carthy (EF Nippo) a Sepp Kuss (Jumbo - Visma) o 33 sekund a například Richie Porte (Ineos Grenadiers) o 36 sekund. Ale všichni dopadli lépe než lídr závodu João Almeida (Deceuninck - Quick-Step). Mladému Portugalci dojezd do výšky nad 2000 metrů nesedl, dokončil se ztrátou 45 sekund a propadl se pořadím na třetí příčku.

Hodně špatný den měl Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma). Nizozemec nenavázal na nadějnou časovku a ztratil ores minutu a půl. 

"Cítím se dobře. Museli jsme dostat únik pod kontrolu, takže jsme museli stahovat, ale věděli jsme, že když budeme mít pod kopcem ztrátu pár minut, můžeme zaútočit na etapu. Stoupání je dlouhé a těžké, ale my jsme použili správnou taktiku. Richie zaútočil a já se k němu přidal a pokračoval sám. Je to moje první vítězství v novém týmu, takže jsem moc spokojený. Dres lídra chci udržet, dnes večer si sedneme a určíme strategii. Ale nejdřív budeme oslavovat vítězství," říká Adam Yates po prvním letošním vítězství. 

Ohňostroj útoků 

Devítičlenná skupina uprchlíků vydržela na čele až do cílového stoupání Vallter 2000. Nejdéle vydržel Thymen Arensman (DSM), ale také on byl později dostižen. V hlavním poli začal pracovat tým Ineos Grenadiers, ale jejich tempo brzo narušil znovuzrozený Alejandro Valverde. Španěl zaútočil 9,5 kilometru před cílem a stíhat se ho vydali Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a další jezdci. 

O kilometr dále zaútočil Simon Yates (BikeExchange). Na jeho nástup odpověděli Carapaz a Kuss, ale ani tento útok nebyl rozhodující a tak se znovu zvedl Valverde. Přidal se k němu Nairo Quintana (Arkéa Samsic), ale největší favorité stále čekali. Až do útoku Adama Yatese a Seppa Kusse.

Yates a Kuss dojeli Valverdeho a tato trojice společně dostihla a předjela posledního uprchlíka, Thymena Arensmana. Kuss zaútočil 2,5 kilometru před cílem a utrhl Valverdeho, ale pro Yatese to nebyl žádný problém a sám nastoupil 1800 metrů před cílovou páskou. A bylo v podstatě rozhodnuto. Yates pokračoval sam, zatímco za ním se pořadí přeházelo.

Z hlavní skupiny zaútočil Chaves a dojel si pro druhé místo před Valverdem. Skvělý den týmu Ineos Grenadiers doplnil Geraint Thomas čtvrtým místem v cíli. Britové mohou být velmi spokojení, protože Yates vede s velkým náskokem 45 sekund před Portem. Třetí Almeida ztrácí 50 sekund a čtvrtý Thomas 53 sekundy.