Ve Rwandě šlo poprvé do tuhého. Třetí etapa obsahovala 6 vrchařských prémií, přičemž na vrcholu té poslední byl umístěn cíl. Stejný čas jako vítěz si tak připsalo pouze deset dalších cyklistů. Nebyl mezi nimi držitel dresu pro vedoucího závodníka Santiago Umba (Androni), takže se mohl do čela průběžného pořadí vrátit ten, kdo se tam ocitl po etapě první: Brayan Sánchez (Medellin).

I dnes se vydali do úniku tři cyklisté, z nichž nejznámějším byl Cyril Gautier z francouzského B&B Hotels. Ten nakonec v cíli ztratil přes 12 minut, ale umožnil svým kolegům včetně pozdějšího vítěze etapy i lídra týmu Quentina Pachera šetřit síly na náročný závěr, který završil etapu, při níž cyklisté museli projet i vydatným tropickým lijákem.

Aktivně si v průběhu etapy počínali cyklisté Israele, ale stejně tak i amerického kontinentálního Wildlife, jejichž lídr Alex Hoehn poskočil po dnešní etapě na průběžné druhé místo.

Ze známějších jmen, které v první jedenáctce aktuálního pořadí dnes odskočili zbytku startovního pole, jsou Quentin Pacher (B&B), Jhonatan Restrepo (Androni), James Piccoli (Israel), Óscar Sevilla (Medellin) i Carlos Quintero (Terengganu).

Zítra čeká cyklisty další náročná šichta, jelikož na 124 km budou muset překonat 5 vrchařských prémií, z toho dvě jedničky, přičemž cíl bude na vrcholu poslední z nich: 3km a 5,7%.