Alaphilippe nepochybně potřebuje změnu v závodním kalendáři, protože poslední dvě sezóny nebyly zrovna podle jeho gusta. V letech 2022 a 2023 vyhrál pouze čtyři závody a to je na tak slavného závodníka rozhodně málo. V posledních třech sezónách začínal závodit v Evropě, nyní se poprvé od roku 2020 vydává na startu nové sezóny za moře. V minulosti dával přednost Argentině a Kolumbii, ale v roce 2024 volí Tour Down Under v Austrálii. 

Na Tour Down Under v příštím roce počítají se startem mnoha hvězd, kromě Alaphilippa by se měl vrátit také domácí sprinter Caleb Ewan, který se utká s krajany Corbinem Strongem a Samem Welsfordem, přijede také obhájce celkového vítězství Jay Vine a nejspíš také Filippo Ganna a Simon Yates. 

Alaphilippe je z nich největší hvězda a jeho příjezdu do Austrálie si cení také Stuart O'Grady, bývalý profesionál a ředitel závodu: „Očekávám, že Alaphilippe si v nejtěžším závěrečném víkendu historie tohoto závodu povede velmi dobře, zvláště jako někdo, kdo vyhrál vrchařskou soutěž na Tour de France a 18 dní nosil žlutý trikot.“

20230711TDF1013-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

„Je to skutečný šampion našeho sportu a rozený bavič na kole. Nemůžeme se dočkat, až se zúčastní největšího australského cyklistického závodu,“ dodává O'Grady, vítěz monumentu Paříž-Roubaix, dvou etap na Tour de France a dvou celkových pořadí na Tour Down Under. 

Čtyřiadvacátému ročníku závodu Tour Down Under bude předcházet kritérium Down Under Classic. O tři dny později se peloton vydá na celkem 800 km dlouhou cestu z Tanundy do Mount Lofty, jejíž součástí bude i slavný dojezd na vrcholu Willunga Hill. V plánu je šest etap a první začíná už 16. ledna. 

Lídr Soul Quick-Step se na svůj návrat po deseti letech těší. „Jsem rád, že sezónu zahájím na Tour Down Under. Vzpomínám si, jak jsem tam před deseti lety jel svůj první závod s týmem, když jsem byl ještě neoprofesionál. Mám na ten závod, fantastické fanoušky a skvělé počasí spoustu hezkých vzpomínek a těším se, že se na start vrátím a znovu se tam setkám s mnoha našimi příznivci,“ říká Alaphilippe, který se v Austrálii naposledy představil v roce 2022 na mistrovství světa.