Julian Alaphilippe na Tour de France nadchnul diváky dvěma vítězstvími v etapách, 14 dny ve žlutém dresu a velkou bojovností v nejvyšších horách. V posledních dvou horských etapách nedokázal udržet žlutý dres a následně ani pódium a spadl na páté místo, přesto byl s výkonem spokojený a z Tour odjel jako nejbojovnější cyklista ročníku. 

Jenže ani výtečné výkony v kopcích a v časovce a dobrý výsledek v celkovém pořadí ho nepřesvědčily, aby se za rok zaměřil na celkové pořadí na Tour. Jako nejlepší klasikář současnosti má jiné plány: "Na celkové pořadí se možná soustředím někdy v budoucnu, ale určitě ne příští rok. Nejdřív chci vyzkoušet Kolem Flander." 

Alaphilippe patří k nejlepším specialistům na ardenské klasiky, ačkoliv doposud vyhrál jen dvakrát Valonský šíp, na vítězství na Amstel Gold Race a především na Lutych - Bastogne - Lutych stále čeká. Před letošní sezónou klasik se rozhodl pro překvapivou přípravu, aby vyladil nejlepší formu na konec března a závody Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Milán - Sanremo. Monument Sanremo a jednorázovku Strade Bianche vyhrál a úspěšný byl i v etapách na Tirrenu. 

Nesnaží se tedy uspět pouze v závodech, které mu sedí nejvíce, což by měly být ardenské klasiky, ale cílí na širší výběr závodů. A dalším cílem byl měl být monument Kolem Flander. Alaphilippe je oproti jiným favoritům dlážděných klasik malý a lehký, ale ve Flandrech by to neměl být problém. Paříž - Roubaix by byl tvrdší oříšek. 

Alaphilippe jednoduše nechce vše obětovat jenom Tour de France, vítězství na jiných závodech jsou pro něj důležitá a pravděpodobnost vítězství na Tour je velmi malá. Mnozí soupeři jsou lepšími vrchaři: "Když chcete uspět na Tour, musíte tomu obětovat měsíce, spíš roky."

Zaměřit se jen na Tour nechce ani Patrick Lefevere, ředitel týmu Deceuninck - Quick-Step, se kterým Alaphilippe prodloužil smlouvu už před Tour. Belgický celek se dlouhodobě soustředí na vítězství v etapách, Alaphilippe je jejich hlavní hvězdou, za dva roky vyhrál čtyři etapy, ale vždy vezmou i sprintera do hromadných dojezdů, letos jím byl Elia Viviani, příští rok to může být Sam Bennett, Fabio Jakobsen, nebo někdo jiný.

Lefevere nechce měnit strategii: "Nebudeme mít tým pro celkové pořadí a sestava na rok 2020 je už hotová. Budeme mít jiné cíle. Julian by neměl dost silný tým potřebný k vítězství. A pro další roky? Proč ne, ale když vidíte pravé vrchaře jako je Bernal, bylo by to velmi těžké." 

"Neříkám, že jsem vůbec nevěřil, že bych mohl letošní Tour vyhrát, ale páté místo je pro mě víc, než jsem vůbec doufal, hodně pro mě znamená. Možná se někdy na Tour zaměřím, ale ne příští rok. Myslím, že je lepší vyhrát dvě etapy a jezdit čtrnáct dní ve žlutém, než nedělat nic a nakonec skončit třetí," říká Alaphilippe, čímž se opřel o Stevena Kruijswijka, třetího muže Tour, který byl v průběhu závodu velmi neaktivní, ale dosáhl životního výsledku. 

Alaphilippe se před startem na Kolem Flander bude muset sžít s dlážděnými silnicemi a závody na kostkách. Pro tým Deceuninck - Quick-Step jsou Flandry zcela zásadním podnikem a pokud odejde Philippe Gilbert, zbudou v týmu Zdeněk Štybar, Yves Lampaert, Bob Jungels, Kasper Asgreen a další kvalitní klasikáři, ale žádný velký šampión. Patrick Lefevere potřebuje uspět na kostkách a s Alaphilippem má mnohem větší šanci. 

Před tímto vším ale na Juliana Alaphilippa čeká závěrečná část letošní sezóny. Ta pokračuje už tento víkend Clasicou San Sebastian. Alaphilippe obhajuje vítězství a spoleně s ním za Deceuninck pojedou Remco Evenepoel, Tim Declercq, Dries Devenyns, Enric Mas, Eros Capecchi a Mikkel Honoré.  

Foto Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images