Alaphilippe je dvojnásobným mistrem, ale od svého druhého triumfu vyhrál pouze čtyři závody, dva loni a dva letos a vypadl z okruhu největších hvězd současné cyklistiky. Velký vliv na to však měl téměř fatální pád a zranění na monumentu Lutych-Bastogne-Lutych v roce 2022. Od té doby se Alaphilippe hledá, je však stále mladý a věří, že se vrátí do své nejlepší formy. A snad to bude už v příštím roce. 

Od těžkého zranění z jara roku 2022 stihl pět monumentálních klasik a nejlepším výsledkem bylo jedenácté místo na Milán-Sanremo. Na této klasice také získal své dosud jediné monumentální vítězství a chce se sem vrátit i v další sezóně. „Sezóna 2024 bude pro mě důležitá, mým cílem je udržet se na vysoké úrovni v celé sezóně, což je něco, co nikdy není snadné,“ řekl Alaphilippe o svých ambicích a cílech.

20230711TDF1055-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

„Prvním cílem mé sezóny bude Kolem Flander,“ zmiňuje největší belgický závod, kde startoval třikrát, ale nikdy nezajel dobrý výsledek, ačkoliv při svém debutu v roce 2020 byl blízko a v úniku s Mathieum van der Poelem a Woutem van Aertem ho zastavil nešťastný pád. „Ale před Flandry jsou tu ještě Strade Bianche a Milán-Sanremo, závody, které mě zajímají, stejně jako různé severské klasiky. Co se týče zbytku roku, promluvím si s týmem a uvidíme,“ dodává Alaphilippe.

Zbytek sezóny je pro klasikáře stále velmi atraktivní, zejména pro Alaphilippa, protože v Paříži se konají Olympijské hry na trati, na které by mohl uspět a šanci má také na náročné trati světového šampionátu ve švýcarském Curychu.