Po šesti startech na Tour a dvou na Vueltě se dvojnásobný mistr světa představí v Itálii, kde v minulosti sbíral některá svá velká vítězství, ale na jiných závodech. Vítěz šesti etap na Tour se nejspíš bude muset obejít bez další účasti na Grand Boucle. Sestava týmu Soudal Quick-Step pro Tour de France ještě není přesně známá, ale Alaphilippe nefiguruje ani v širším předvýběru. 

20230611CDD1086-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Sám Alaphilippe se však v rozhovoru pro L'Equipe brání tomu, že by byl v nemilosti a Giro si vybral sám. „Není to tak, že by mě nevybrali a už vůbec to není trest. Na Giro jsem myslel už delší dobu,“ vysvětluje. „Je samozřejmě šílené vynechat Tour, ale mám radost ze svých cílů a navíc z možné účasti na Olympijských hrách v Paříži. Je to nabitá sezona, a tak se člověk musí rozhodnout a držet se plánu.“

Alaphilippova nabitá sezona začne už příští úterý, první etapou Tour Down Under v Austrálii. Po návratu do Evropy nastoupí na start první klasiky Omloop Het Nieuwsblad (24. 2.) a vrátí se také na Strade Bianche (2. 3.) a Milán - Sanremo (16. 3.), závody, které už jednou vyhrál. Počtvrté se představí i na Kolem Flander (31. 3.).

Vzhledem k účasti na Giru není jasné, zda pojede i některé ardenské klasiky, které se jedou nedlouho před začátkem Gira. V Itálii se pokusí vyhrát etapu, čímž by zkompletoval sbírku etapových triumfů na všech Grand Tours, etapu na Vueltě totiž vyhrál už v roce 2017. Jenže bude muset čelit tvrdé konkurenci, debutovat na Giro totiž budou také Tadej Pogačar a Wout van Aert.