loading...

První horská etapa Tour de France nebyla tak dramatická a nervózní jako etapa úvodní. Favorité celkového pořadí neútočili a v závěru si to rozdali lovci etap. Rozhodující útok přišel 13 kilometrů, v posledním stoupání Quatre Chemins, od Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step), ke kterému se okamžitě přidal Marc Hirschi (Sunweb) a později se připojil také Adam Yates (Mitchelton - Scott).

Yates na vrcholu stoupání vyhrál bonusovou prémii a trojice začala sjíždět do cíle v Nice. Kilometr před cílem přestali spolupracovat, začali taktizovat a málem o svůj náskok přišli. Všichni tři však udrželi nervy a až těsně před cílem začal spurtovat Julian Alaphilippe. Marc Hirschi zareagoval velmi rychle, vyvezl se za Alaphilippem a téměř ho předjel, ale do cílové pásky to nestihl a skončil druhý. Yates projel cílem na třetím místě. Skupinu pronásledovatelů přivedl Greg Van Avermaet (CCC) se ztrátou 2 sekund.

Alaphilippe věnoval vítězství svému otci, který 27. července zemřel: "Letos jsem ještě nevyhrál jediný závod. Ale stále jsem svědomitě trénoval, navzdory všemu, čím jsem si procházel. Tohle vítězství věnuji svému tátovi." Alaphilippe udržel chladnou hlavu v samotném závěru a nezačal pod tlakem přibližující se skupiny spurtovat příliš brzy. "Chtěl jsem po svém týmu, aby udělali závod těžký a v posledním kopci už vpředu moc závodníků nebylo. Dal jsem do toho všechno. Neměl jsem co ztratit. Měl jsem nervy, ale Yates spolupracoval. Chtěl jsem udržet náskok až do posledního kilometru. Jsem na tyhle situaci a tlak zvyklý. Jsem rád, že jsem to zvládl. Tohle vítězství mi chybělo. A žlutý dres je třešnička na dortu."     

Julian Alaphilippe se díky bonifikaci posunul do čela celkového pořadí s náskokem 4 sekund před Yatesem a 7 sekund před Hirschim, který oblékl bílý dres lídra soutěže do 25 let. Zelený dres ve třetí etapě oblékne Alexander Kristoff (UAE Emirates), nejaktivnějším závodníkem a nejlepším vrchařem je Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale). 

Roman Kreuziger (NTT) a Jan Hirt (CCC) dokončili v grupetu se ztrátou téměř 18 minut. 


Průběh etapy 

Etapa, do které kvůli zraněním nenastoupili John Degenkolb, Philippe Gilbert (Lotto Soudal) a Rafa Valls (Bahrain - McLaren), začala únikem osmi závodníků. Mezi uprchlíky byli Peter Sagan (BORA - hansgrohe) a Matteo Trentin (CCC) a druhý jmenovaný vyhrál rychlostní prémii. Sagan projel prémii druhý a získal cenné body. Trentina za prémií zastavil defekt a vrátil se do pelotonu. Sagan pokračoval v úniku společně s Cosnefroyem, Lukasem Postlbergerem (BORA - hansgrohe), Kasperem Asgreenem (Deceuninck - Quick-Step), Tomsem Skujinsem (Trek - Segafredo), Anthonym Perezem (Cofidis) a Michaelem Goglem (NTT). 

V hlavním poli pracoval tým UAE Emirates lídra závodu Alexandra Kristoffa. První vrchařskou prémii 1. kategorie Colmiane vyhrál Consefroy před Perezem. V následujícím stoupání Col de Turini Cosnefroy téměř doplatil na snahu z Colmiane a většinu dlouhého výjezdu se trápil sám za skupinou. Před vrcholem se do ní dokázal vrátit a prémii projel druhý za Perezem. Oba tak získali 18 bodů do vrchařské soutěže a dres v cíli převzal lépe postavený Cosnefroy. 

Na Col de Turini z hlavního pole odpadl Alexander Kristoff a tempo převzal tým Jumbo - Visma. Všichni uprchlíci byli dostiženi už 40 kilometrů před cílem, před výjezdem na Col d´Eze. Z hlavního pole postupně odpadávali závodníci, ale nikdo neútočil. 30 kilometrů před cílem spadl Dani Martinez (EF) a dlouho čekal na pomoc svých týmových kolegů. Vrátil se pouze Hugh Carthy (EF) a pomohl svému lídrovi vrátit se do skupiny. Jenže Martinezovi nezbylo moc sil, v posledním stoupání odpadl a ztratil 3:38 na vítěze. 

Tým Deceuninck - Quick-Step, konkrétně Bob Jungels, dovezl Juliana Alaphilippa do popředí pelotonu a Francouz zaútočil už 13 kilometrů před cílem, na začátku stoupání Quatre Chemins. 12 kilometrů před cílem spadl Tom Dumoulin (Jumbo - Visma), ale do skupiny se vrátil a nic neztratil.

Hirschi a Yates se přidali k Alaphilippovi a společně začali sjíždět do cíle. Hirschi sřídal jen velmi neochotně a sbíral síly na cílový spurt, který mu skoro vyšel. Udělal vše správně, ale Alaphilippe byl rychlejší a zvítězil.