Albasini, známý tím, že čím drsnější podmínky, tím lépe, prošel celkem čtyřmi týmy a posledních osm sezón strávil v současném Mitchelton-Scott, kde se stal jedním ze zakládajících členů. Po dobu svého působení přinesl týmů velké množství úspěchů a zároveň významně ovlivnil týmovou kulturu. 

Michael Albasini, kterému bude na konci prosince 39 let, vyhrál za dobu své kariéry etapové závody Kolem Katalánska, Kolem Rakouska, Kolem Británie a Tour des Fjords. Z jednorázovek např. Tre Valli Varesine. Na kontě má řadu etapových vítězství, mj. 3x na Kolem Švýcarska a 7x na Tour de Romandie. V nejlepší sezóně 2017 byl podle UCI bodů 47. na světě. 

"Je skvělé zakončit svou kariéru na domácím závodě, který se mi vždycky hodně líbil,“ říká Albasini a dodává: "V této sezoně bylo už těžší udržet motivaci, zvláště v její druhé polovině. Takhle mám jasně danou cílovou čáru, a to je nejlepší způsob, jak dokončit svou cyklistickou kariéru." 

Michael se chce dobře připravit, udělat všechno správně a dostat se na co možná nejvyšší úroveň. Ale konkrétní cíle nemá stanoveny žádné. Závěr si chce hlavně užít. Na domácí půdě v přítomnosti rodiny a přátel.