Nejrovinatější etapa letošního ročníku Giro d'Italia měla být nervózní a nebezpečná kvůli silnému větru a možným terezínům. Ale nic z toho se nenaplnilo. Po odmávnutí ostrého startu vyrazili do úniku jen dva jezdci, Luca Rastelli (Bardiani - CSF Faizané) a Filippo Tagliani (Drone Hopper - Androni Giocattoli). Peloton je dostihl více než 90 kilometrů před cílem, protože v hlavním poli panovala jistá nervozita kvůli hrozícímu bočnímu větru a všichni chtěli být vpředu. 

76 kilometrů před cílem rozjel tým INEOS Grenadiers spurt na rychlostní prémii pro Richarda Carapaze a Ekvádorec snížil ztrátu v celkovém pořadí o 3 sekundy. Díky tomu se posunul na druhé místo průběžného pořadí, 12 sekund za Juana Pedra Lopeze (Trek - Segafredo). Stejnou ztrátu má také Joao Almeida (UAE Emirates). 58 kilometrů před cílem se rozhodl zaútočit Dries De Bondt (Alpecin - Fenix) a v sólovém úniku vydržel až do mety 1200 metrů před cílem. De Bondt dal do svého pokusu vše, ale sprinterské týmy měly situaci pod kontrolou.

V chaotickém dojezdu neměl nikdo dominantní sprinterský vlak, jako první začal sprintovat Arnaud Démare (Groupama - FDJ), ale bylo to příliš brzo. Za ním se vyvezl Fernando Gaviria (UAE Emirates) a zdálo se, že mu nestojí nic v cestě. Před Démara se dostal snadno, jenže zezadu se v posledních metrech přiřítil mladý Alberto Dainese (DSM) a nešťastného Kolumbijce porazil. 

Dainese neměl velkou týmovou podporu, do poslední zatáčky ho dovezl Romain Bardet, lídr na celkové pořadí a poté už si musel poradit sám. A vyšlo mu to skvěle. Nejdříve se držel Gavirii, těsně před spurtem před sebe pustil Consonniho, v háku za svých krajanem získal rychlost a předjel všechny soupeře. Získal první vítězství na Giru, první na všech Grand Tours a první na úrovni WorldTour. Naposledy se radoval před více než dvěma lety na Jayco Herald Sun Tour v Austrálii, o rok dříve zvítězil v etapě Czech Tour. 

V rozhovoru pro televizi se Dainesemu třásl hlas, vítězství nečekal: "Je to skvělý pocit, je to etapa na Giru. Opravdu nemohu uvěřit, že se to stalo. Měli jsme jet na Ceese Bola, ale v posledních kilometrech jsme změnili plán, Cees se necítil dobře. Ve finále jsem pak zůstal velmi uvolněný."

Bol se do spurtu nezapojil, ale Dainesemu pomohl překvapivý kolega: V závěrečných kilometrech mi dopředu pomohl Romain Bardet, přestože bojuje o celkovou klasifikaci. Myslím, že to dokazuje, jak sehraný tým jsme. Na začátku spurtu jsem byl trochu v pasti. Najednou jsem uviděl vlevo mezeru a otevřel se mi prostor." 

Čtvrtý skončil Démare a udržel vedení v bodovací soutěži. Po dostoupení Biniama Girmaye vede s náskokem 77 bodů. Pátý skončil zklamaný Caleb Ewan (Lotto Soudal), kterému zřetelně chyběla rychlost. Neuspěl ani šestý Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl). Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) dokončil na 33. místě v čase vítěze a v průběžném pořadí drží 14. příčku.