Silniční závod v Tokiu je v sobotu 25. července, pouhých šest dní poté, co Tour skončí na Champs-Élysées, a Valverde potvrdil, že se nehodlá dostat až do Paříže: „Ti, kteří cyklistice rozumějí, vědí, že je velmi těžké být připraven na sto procent na olympiádu, když předtím budete na Tour podávat maximální výkon po celou dobu závodu.“ 

Valverde však připouští, že všechno je možné, takže nevylučuje v tomto směru ani nějaké překvapení. 

Obdobně se hodlá zachovat na Vueltě, kam předpokládá přijede z Japonska hodně unavený a k dosažení špičkové výkonnosti by potřeboval určitý čas na regeneraci. Vueltu tedy pojme také jako formu přípravy a to na mistrovství světa. 

V roce 2012 byla mezi Tour a olympiádou také jen šestidenní pauza, ale díky tomu, že cesta do Londýna nebyla z pohledu vzdálenosti náročná, většina favoritů Tour dokončila. Což platilo i pro olympijského vítěze Vinokurova (Valverde 18.). 

Následně ovšem Valverde absolvoval kompletní Vueltu, kde skončil 2., aby za 14 dnů na mistrovství světa dojel 3. 

V roce 2016, kdy mezi Tour a olympiádou byly dva týdny, dokončil Valverde Tour na celkovém 6. místě a poté dojel 30. v Rio de Janeiru. 

Valverde, kterému bude v dubnu 40 let, konečně vyhrál mistrovství světa v Innsbrucku 2018 poté, co se při šesti předchozích pokusech umístil na pódiu. Přestože se letošní mistrovství světa ve Švýcarsku zdá být pro svůj kopcovitý profil pro Alejandra příznivé, prohlásil olympijské hry v Tokiu za vrchol své sezóny 2020: „Je to jako velká výzva, která mi v mé sbírce úspěchů chybí, a to mě hodně motivuje." 

Koncem tohoto měsíce zahájí Valverde sezónu na Mallorca Challenge.