O osudu třetí etapy se rozhodlo v posledním stoupání závodu, ve velmi prudkém výjezdu Ravnica s vrcholem 9,5 kilometru před cílem. Peloton najel do tohoto 5,8 kilometru dlouhého výjezdu se ztrátou minuty na osamoceného uprchlíka Martina Marcellusiho (VF Group Bardiani) a v prudkých pasážích se okamžitě roztrhal. 

Mohl za to Archie Ryan (EF Education-EasyPost), který rozjel ostré tempo pro Bena Healyho a dostihl Marcellusiho. Irský mistr zaútočil 13 kilometrů před cílem a udržel se ho jen Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers). Za chvíli se k nim přidal Filippo Zana (Jayco AlUla), obhájce celkového vítězství. Zana však neudrželo tempo Narváeze a Healyho a propadl se do druhé skupiny, kde měli nejpočetnější zastoupení jezdci týmu VF Group Bardiani. Kromě uprchlíky Marcellusiho se zde drželi Giulio Pellizzari, Luca Covili a zkušený Domenico Pozzovivo. 

Dále skupinu tvořili Zana, Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe), Steff Cras (TotalEnergies), Jordan Jegat (TotalEnergies), Paul Double (Polti Kometa), Johannes Kulset (Uno-X Mobility) a Pablo Castrillo (Kerna Pharma). 

Skupina dojela Healyho a Narváeze ještě před vrcholem a následovaly další útoky. Zkusil to Pozzovivo, aktivní zůstal Healy a další. Jenže všichni byli ostatními dostiženi a začalo se klesat. Chaotického přelévání skupiny využil 7 kilometrů před cílem Aleotti, který nastoupil ve sjezdu a vytvořil si solidní náskok okolo dvaceti sekund. 

Malý náskok si dovezl až na cílovou pásku, projel ji o 11 sekund dřív než druhý Narváez, který byl ve spurtu skupiny jasně nejlepší, třetí skončil Jegat. Aleotti nastoupí do další etapy s náskokem 12 sekund před Narváezem a 17 sekund před Jegatem. Vedení bude hájit v nejtěžší etapě celého 30. ročníku Okolo Slovinska s dojezdem na vrcholu Krvavec (11,7 km, 7,7 %).