Velmi dlouhá, 212 kilometrů měřící etapa ze Sieny do Bagno di Romagna s převýšením 4500 metrů byla zcela ideální příležitostí pro dlouhý únik. A taky se o něj muselo dlouho bojovat. Závodníci si nastupovali dlouhé kilometry a docházelo i k pádům.

Hned na začátku etapy spadl Marc Soler (Movistar) a musel vzdát. Do stejného karambolu se zapletl i Kobe Goossens (Lotto Soudal) a také odstoupil. V průběhu etapy kvůli různým zdravotním potížím vzdali Alex Dowsett (ISN), Gino Mäder (Bahrain Victorious), Fausto Masnada (Deceuninck - Quick-Step) a také Alessandro De Marchi (ISN). Držitel růžového dresu z předchozích etap měl velmi tvrdý pád, při kterém si zlomil šest žeber, klíční kost a dva hrudní obratle a byl hospitalizován. O vědomí nepřišel a není v ohrožení života.

Až po 70 kilometrech závodu se vytvořil velký únik dne. Těmto 14 jezdcům se podařilo uniknout: Dries De Bondt (Alpecin - Fenix), Andrea Vendrame, Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), Diego Ulissi (UAE Emirates), Giovanni Visconti (Bardiani - CSF - Faizanè), Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick-Step), Chris Hamilton (DSM), George Bennett (Jumbo - Visma), Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo), Victor Campenaerts (Qhubeka Assos), Guy Niv (ISN), Natnael Tesfatsion, Simone Ravanelli (Androni Giocattoli - Sidermec) a Vincenzo Albanese (EOLO - Kometa).

V deštivé etapě v kopcích bylo stejně důležité zvládat výjezdy i sjezdy. Bouchard dokázal v dresu nejlepšího vrchaře vyhrál horské prémie na vrcholcích Passo della Consuma a Passo della Calla, ale ve sjezdech nestačil, stejně jako mnozí další. Před závěrečným stoupání se i díky tomu vedoucí skupina zmenšila jen na několik jezdců.

Závodníci si v posledním stoupání Passo del Carnaio začali nastupovat. Zkusil to Bennett a po něm Vendrame. Italovi se podařilo uniknout s náskokem 10 sekund před trojčlennou skupinou, kterou tvořili Bennett, Brambilla a Hamilton. Také Visconti se snažil udržet, ale stoupání pro něj bylo příliš těžké a postupně nabíral vteřiny odstupu.

Vendrame byl ještě před vrcholem dostižen a ani další útoky nebyly úspěšné. V technickém sjezdu se jelo střídavě po mokrém a suchém asfaltu, ale nikdo toho k rozhodujícímu útoku nevyužil. Na rovině před cílem si vedoucí čtveřice opět nastupovala. Brambilla a Bennett se chvíli věnovali malé hádce ohledně střídání ve skupině a nezareagovali na nástup Chrise Hamiltona.

Jediný, kdo Australana dojel, byl Vendrame. A 2 kilometry před cílem mu dokonce nastoupil. Ale Hamilton se nenechal utrhnout a rozhodovalo se až na cílové rovince. Ve spurtu byl, podle očekávání, Vendrame mnohem rychlejší a dojel si pro vítězství.

Nibali zaútočil ve sjezdu 

V hlavním poli se většinu etapy nedělo vůbec nic. Etapa nebyla vhodná k útokům favoritů. Pouze v posledním stoupání to zkusil tým Trek - Segafredo. Nejdříve zaútočil Giulio Ciccone a vzápětí k němu dojel i Vincenzo Nibali. Ale oba byli dostiženi týmem Ineos Grenadiers ještě před vrcholem.

Nibali to nevzdal ani tady, zaútočil ve sjezdu a získal malý náskok. Gianni Moscon (Ineos Grenadiers) se ho pokusil následovat, ale spadl. Nibali pokračoval sám a v cíli byl o 7 sekund dřív než peloton. Ale jinak se nic v celkové klasifikaci nestalo. Stále vede Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Ve vrchařské soutěži si polepšil Bouchard, lídrem bodovací soutěže je Peter Sagan (BORA - hansgrohe) a nejlepším mladým závodníkem Bernal.