Situace kolem Wouta van Aerta, mistra světa v cyklokrosu, se vyvinula poněkud zvláštně. Belgičan už se dohodl na smlouvě s týmem LottoNL Jumbo (od příštího roku jen Jumbo), ale až od sezóny 2020, protože stále měl platnou smlouvu se společností Sniper Cycling, která vlastní tým Vérandas Willems Crelan. 

Tento belgický profesionální kontinentální tým ale neměl dostatek financí na provoz týmu v příštím roce a Wout van Aert proto doufal, že do LottoNL Jumbo bude moci odejít už příští rok. Jenže všechno je jinak. Irský tým Aqua Blue Sport koupil společnost Sniper Cycling a s ní i smlouvu Wouta van Aerta. Takže mistr světa v cyklokrosu bude závodit za Aqua Blue Sport. 

Je docela jasné, že van Aert z toho nadšený není, protože chtěl postoupit do WorldTour a absolvovat nejtěžší závody. Postupný přestup z cyklokrosu na silnici už je jistý, van Aert nemá co víc v terénu dokázat, na silnici má mnohem větší motivaci. Jenže má nasmlouvané starty v cyklokrosových závodech a tuto zimu ještě v terénu jezdit bude. 

Rick Delaney, majitel Aqua Blue Sport, nad akvizicí týmu Vérandas Willems Crelan dlouho neváhal: ,,Byla to velká příležitost rozšířit náš projekt do dalších zemí a zvýšit zájem o náš e-shop. Wout bude velkou posilou pro Aqua Blue Sport. Také zisk nového personálu je pro nás velkým bonusem, protože získáme zkušené odborníky." 

Kromě van Aerta přijdou i další členové týmu Vérandas Willems Crelan v čele s týmovým manažerem Nickem Nuyensem. I on je se sloučením týmů spokojený, protože hrozil zánik Vérandas Willems Crelan. ,,Jsem nadšený, že můžu být součástí týmu v dalších letech. Máme velký potenciál a je to pro mě sen, pracovat se závodníky, kteří zde už jezdí a kteří ještě mají přijít. Je to dobrý den pro Sniper Cycling a Aqua Blue Sport." 

Aqua Blue Sport chce posilovat a zajistit si pozvánku na velké závody, včetně Grand Tours. Nové závodníky chtějí oznámit už brzo. Ale kdo to bude, zatím není známo. 

Rick Delaney angažoval i nového ředitele, Toma Timmermana, bývalého šéfa pivovarské skupiny United Dutch Breweries. Delaney vymyslel projekt, kdy e-shop Aqua Blue Sport bude ze zisku živit profesionální kontinentální tým. Jenže to se nedaří a Delaney musel tým dotovat sám. Přesto nadále tým podporuje a navyšuje investice. 

Aktualizace: Společnost Sniper Cycling vyvrátila tvrzení, že by už bylo sloučení týmů dohodnuto. Zatím se prý jen vyjednává. Celek Aqua Blue Sport tiskovou zprávu o sloučení týmů stáhl z webových stránek. Zatím tedy není nic jisté. 

Foto Sirotti