Fabio Aru byl patrně největším zklmáním celé letošní sezóny. Měl být hlavním lídrem bohaté stáje UAE Emirates, ale vůbec se nedokázal dostat do dobré formy, Giro d´Italia vzdal a Vueltu dokončil na nelichotivém 23. místě. Přitom v roce 2015 byl nejlepším závodníkem na třítýdenních závodech, protože kromě vítězství na Vueltě skončil i druhý na Giru. Byl největším talentem dlouhých etapových závodů, bohužel zdravotní potíže jeho vývoj zastavily. 

Do UAE Emirates přicházel jako nová jednička týmu a kandidát na vítězství na Giru. Závody Grand Tour si lídři týmu rozdělili už před sezónou. Pro Arua je Giro mimořádně prestižní, Ir Daniel Martin zase chce jedině na Tour de France. Jenže nyní Aru zvažuje start na Tour de France, kde je méně časovek. Nově navíc přichází spurter Fernando Gaviria, pro kterého je také nejprestižnější Tour. Tolik lídrů na jednom závodě se nemusí vyplatit.

Aru na týmovém soustředění ve Španělsku prozradil zatím jen tři první závody sezóny: "Začnu na Mallorce na začátku ledna, poté pojedu Kolem Algarve a Kolem Katalánska," řekl Aru italské televizní stanici RAI. O startech na třítýdenních závodech ale jasno nemá. Po několika testech na týmovém kempu se Aru a jeho trenéři a sportovní ředitelé nedokázali rozhodnout. "Trasa Tour de France mi vyhovuje víc, ale na druhou stranu je Giro pro Itala nádherný závod."

K věci budou mít co říct určitě i Daniel Martin a Fernando Gaviria. Ti o svých cílech nepochybují. Martin měl v letošní sezóně mnohem lepší výsledky, na Tour de France vyhrál etapu, skončil osmý celkově a vyhrál hodnocení pro nejaktivnějšího závodníka. Tým by mu měl umožnit jet na závody, které si vybere. 

Aru si uvědomuje, že se musí zlepšit, změnit přípravu a uspět. "Chci jezdit a chci jezdit dobře. Jezdím, protože to mám rád. Je to vášeň, která se stala mou prací. V každé práci se občas nedaří, ale stejně je to krásné, protože to mám rád a kvůli lidem, kteří mi fandí," dodal Aru. 

Pro zajímavost závodů Grand Tour by bylo velice potřebné, aby se Fabio Aru vrátil do své nejlepší formy. Bývalý italský šampión je mimořádný bojovník, pere se navzdory předpokladům a okolnostem a umí závod zdramatizovat. Naposledy byl silný na loňské Tour de France, zvítězil na Planche des Belles Filles a oblékl se do žlutého dresu. 

UAE Emirates vyměnil několik členů podpůrného týmu. Přišli zkušení sportovní ředitelé Allan Peiper a Neil Stephens. Tým mění i další věci v organizaci, Aru se začal učit anglicky, která je nově oficiálním jazykem místo italštiny a vedení týmu se snaží celkově zprofesionalizovat fungování bohatého celku. Zda to povede k lepším výsledkům, se uvidí v průběhu další sezóny. 

Foto Sirotti, UAE Emirates