Scaroniho zkoušeli v roce 2019 v záložním mládežnickém týmu Groupama-FDJ, ale do první sestavy se neprosadil a zamířil do druhodivizního Gazpromu. Když tomuto ruskému týmu odebrali licenci, vzala ho v červenci letošního roku "na milost" Astana. V jejím dresu odjel Okolo Polska a poté jedenáct jednodenních závodů od jedničkových po World. Připsal si přitom pár slušných výsledků. Šesté místo z etapy v Polsku (2.UWT), sedmé z Coppa Bernocchi (1.Pro) či dvanácté z Veneto Classic (1.1). 

Patřil do té skupiny italských cyklistů Gazpromu, která následně dostala několik šancí ukázat se na závodech v dresu italské reprezentace. A motivace při hledání nového angažmá bývá natolik silná, že i Scaroniho vymrštila ke dvěma vítězným etapám při Adriatica-Ionica (2.1). Což jsou také jeho jediná dvě vítězství, kterých zatím dosáhl.

Alexey Lutsenko, největší "držák" Astany, dokázal v minulosti vyhrát i etapy na Tour (na snímku) a Vueltě.

Na webových stránkách týmu se můžeme z úst Scaroniho dozvědět, že: „Poslední polovina roku mi díky Astaně a šanci, kterou jsem dostal, umožnila dobře se připravit na tento krok do WorldTour. Myslím, že jsem se dokázal opravdu dobře začlenit do týmu, protože jsem už znal některé sportovní ředitele a také jezdce. Během těchto měsíců jsem se ze všech sil snažil týmu pomoci v dosahování jeho cílů a toto prodloužení o další rok pro mě znamená hodně. Během svého působení v týmu Astana Qazaqstan jsem našel skvělou atmosféru a podporu a mohu říci, že jsem zde šťastný. Strávit celou sezónu na úrovni WorldTour je pro mě velký krok, ale věřím, že jsem na to připraven. Pokusím se udělat maximum pro to, abych se nadále zlepšoval jako jezdec i jako týmový hráč.“

V obdobném duchu se vyjádřil i Alexandr Vinokurov, generální ředitel týmu Astana Qazaqstan: „Christian je silný jezdec a já věřím, že vše, co potřebuje, je jen šance něco pěkného v cyklistice ukázat. Viděli jsme jeho skvělý přístup jak k tréninkovému procesu, tak k závodům, ukázal skvělého týmového ducha a myslím si, že v příští sezóně může Scaroni dosáhnout více, pokud bude tvrdě pracovat během zimy a pak i v prvních měsících sezóny.“

Bude Luis León Sánchez opět v dresu Astany vítězit?

Jak se bude Scaronimu a hlavně Astaně skutečně dařit, uvidíme až při samotných závodech. Ale prozatímní "kádrová politika" nějaké významné změny nenaznačuje. Do kontinentálního Corratecu odešel Valerio Conti, který měl mimořádně mizernou sezónu, ale další dva už docela dost bodů dělali: Nibali skončil s cyklistikou a De Bod se rozhodl odejít do EF Education. Krom toho Sebastian Henao skončil v týmu už k poslednímu červenci a Gazzoli byl od srpna na rok suspendován.

Nově přišli sice dva sprinteři s cílem prosadit se v hromadných koncovkách etap, která přinášejí prestiž a UCI body, ale Laas (Bora-hansgrohe) mezi špičku ve WorldTour nepatří a u 22letého Syritsi teprve uvidíme, zda a jak na nejvyšší úroveň bude stačit. V Astaně si to už letos zkusil coby stážista a jako takového jsme ho mohli sledovat mj. na Okolo Slovenska, kde ve dvou přímých soubojích vždy podlehl Ethanu Vernonovi z Quick-Stepu, kterého zatím mezi špičku také počítat nemůžeme, i když na Slovensku se mohl opřít o špičkový "servis" Michaela Morkova.

Potenciál stát se sprinterskou jedničkou Astany má Gleb Syritsa.

Další posila, 23letý Igor Chzan se zatím může chlubit jen úspěchy z dvojkových závodů v Asii. Zatímco 39letý Luis León Sánchez, který se do Astany vrací po ročním působení v Bahrainu, se sice může chlubit mnoha významnými úspěchy včetně závodů nejvyšší kategorie, jenže podle jeho výsledků se zdá, že se poslední tři roky nachází už spíše na sestupné trajektorii, i když toho pořád hodně umí. 13. místo z letošní Tour a 16. z Vuelty by o tom mohly vypovídat.

Astana, která má tedy pro příští rok podepsáno už 28 lidí a jež i nadále zůstává převážně kazašsko (10) - italskou (9), se tedy nejspíš i v příští sezóně bude opírat hlavně o duo López - Lutsenko, k nimž budou mít nejblíže Battistella a Sánchez, případně Velasco. Otázkou ovšem je, na co to bude stačit.

Lídrem na nejtěžší etapové závody zůstává Miguel Ángel López.